DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında teknik düzeydeki vize serbestisi diyalog toplantılarında, taraflar karşılıklı görüş alışverişinin sürmesi konusunda görüş bildirdi. Ancak tarafların yol almasında Türkiye’de özellikle OHAL uygulamasındaki gelişmeler rol oynayacak.

DW Türkçe’nin toplantılarla ilgili görüşlerini aldığı AB yetkilileri, teknik düzeydeki çalışmaların pratiğe yansımasının tek yolunun Türkiye’de yapılacak "siyasi ve hukuki açılımlar" olacağına dikkat çekti. Türk yetkililer de seçim sürecindeki Türkiye’nin teknik düzeydeki çalışmalarının AB tarafınca olumlu karşılanmasının "önemli bir adım" olarak değerlendirildiğini belirtirken, siyasi boyuttaki çalışmalar konusunda tarafların ortak yükümlülüğü olduğuna vurgu yaptı.

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, AB Komisyonu’nun 2016’dan bu yana geçen sürede yaşanan gelişmelerin yarattığı zorlukları bildiğine vurgu yapılırken, komisyon heyetinin Türkiye’nin vize serbestisi diyaloğu konusunda sunduğu çalışma planının teknik ayrıntıları hakkında ek bilgi istediği belirtildi. Açıklamada, “Komisyonla teknik çalışmaların önümüzdeki dönem sürdürülmesi konusunda mutabakata varılmıştır” denildi.

Siyasi iltica endişesi

DW Türkçe’ye AB ile Türkiye arasındaki vize serbestliği konusundaki görüşmelere ilişkin bilgi veren AB yetkilileri, Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından yürürlüğe konulan OHAL uygulamasının yarattığı sıkıntılara dikkat çekiyor. Siyasi iltica sorununun ortadan kaldırılmasının vize serbestisinin "olmazsa olmaz koşulu" olduğunu hatırlatan yetkililer, AB Komisyonu’nun bu konuda 2015’te Türkiye hakkında hazırladığı olumlu raporun, 2016’da tamamen tersine döndüğüne vurgu yapıyor.

2015’te Türkiye için “Siyasi iltica sorunu kalmamıştır” diyen Komisyon, 15 Temmuz’un ardından yaşanan siyasi ilticaların Türkiye ile ilgili endişeleri artırdığını düşünüyor. Türkiye’den özellikle Avrupa ülkelerine gerçekleşen siyasi ilticaların arttığına ilişkin bilgileri raporlaştıran AB Komisyonu, Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların anlayışla karşılandığını ancak Türk hükümetinin OHAL’in ne kadar süreceği konusunda kamuoyuna daha net açıklamalar yapması gerektiğini kaydediyor. Türkiye’den Avrupa ülkelerine gerçekleşen ilticaların temel nedeninin OHAL uygulamaları olduğunu anlatan AB yetkilileri, “Siyasi süreçte Türkiye’de bir gelişme olmazsa teknik düzeyde vize serbestisi konusunda yapılan çalışmaların ilerlemesi mümkün görünmüyor” diyor. Türk yetkililer ise bu konuda sorumluluğun tek taraflı olmadığını dile getiriyor ve siyasi süreçteki gelişmelerin de ancak AB’nin "anlayışlı yaklaşımıyla" gerçekleşeceğini belirtiyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe