HDP Sakarya İl Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında AKP-MHP iktidarının Mardin, Diyarbakır ve Van Belediye Başkanları’nın 19 Ağustos 2019’ta görevden alarak, siyasi bir darbe gerçekleştirdiği ifade edildi.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde HDP’nin ezici bir çoğunlukla kazandığı üç Büyükşehir Belediye Eş Başkanımızı görevden alarak yerlerine kayyum atamıştır. AKP daha öncede CHP’nin kazandığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını gasp ederek kayyum atamıştı. 23 Haziran 2019 tarihinde yapılan ikinci seçimle halk bu durumu kabul etmemiş, 13 bin olan oy farkı 806 bin oya çıkarak, AKP-MHP’ye görkemli bir cevap vermiştir. Bizler Sakarya Demokrasi Güçleri olarak, bu kayyum atamalarını kabul etmiyoruz, bizim için yok hükmündedir.”

GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN

Halkların iradesinin esas alınması istenilen açıklamada, şöyle denildi:

“AKP-MHP’nin içerde ve dışarda sürdürdüğü bu faşizan politikalar ülkeyi uçurumun kenarına getirmiştir. Her gün yeni zamlar, hak ihlalleri, kadın cinayetleri, doğa katliamlarının yaşandığı ülkemizde barışı, demokrasiyi ve özgürlükleri öne çıkartması gerekirken çözümsüzlükte ısrar ediyor.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve kamu emekçileri görüşmelerinde, emekçilere yoksulluk sınırları altında bir yaşam dayatmaktadır. Emekçilere kaynak bulamayan AKP-MHP ittifakı ülkenin kaynaklarını, kirli savaşa aktarmaktadır. Bu politikalarla daha fazla iktidarlarını sürdüremezler.

Bizler bütün bu uygulamaları bir kez daha şiddetle kınıyoruz. Demokrasi, barış ve özgürlük mücadelemizi daha da yükselterek, kararlılıkla sürdüreceğiz. Görevden alınmış belediye başkanlarımızın biran önce görevlerine iade edilmelerini istiyoruz.  Bu son bir haftadır uygulanan polis şiddetini kınıyor sorumluların yargılanmalarını istiyoruz.”