Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye ile ABD arasında varılan anlaşma çerçevesinde PKK/YPG'lilerin kuzeydoğu Suriye'de "güvenli bölge" olarak planlanan bölgeden çıkması için verilen 120 saatlik sürenin 3. gününde bir açıklama yayınlayarak, sürecin ABD ile koordineli şekilde takip edildiğini, 17 Ekim saat 22.00'den bu yana 22 taciz/ihlal gerçekleştiğini belirtti. 

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ise Türkiye'yi "ateşkesi ihlal etmekle" suçladı. 

MSB'nin açıklamasında operasyonun durdurulmasından bu yana "55 araçlık konvoyun Rasulayn'a giriş yaptığı, 86 araçlık konvoyun Tel Tamir istikametinde çıkış yaptığı" belirtildi. 

Açıklamada "17 Ekim 2019 tarihinde Türkiye ile ABD arasında varılan mutabakat çerçevesinde, PKK/YPG teröristlerinin 120 saat içerisinde bölgeden çıkmasını yakından takip etmektedir. Bu kapsamda kesinlikle hiçbir engelleme yapılmadığı gibi bölgeden çıkış ve tahliye faaliyetleri sıkı şekilde ABD'li muhataplarla koordine edilmektedir. ABD ile yapılan mutabakata rağmen PKK/YPG'li teröristlerce 17 Ekim 2019, saat 22.00'den itibaren toplam 22 taciz/ihlal gerçekleştirilmiştir" denildi. 

Konuyla ilgili ABD askeri yetkilileri ile yakından koordineye devam edildiği de bildirildi.

TRUMP: "BİTMEYEN SAVAŞLARI BİTİRİYORUZ"

ABD Başkanı Donald Trump ise Savunma Bakanı Mark Esper'in "Ateşkese çok güzel uyuluyor. Çok ufak tefek birkaç çatışma oldu ama kısa sürdü. Yeni bölgelere Kürtler yerleştiriliyor. ABD askerleri ateşkes ya da çatışma bölgesinde değil. Petrolü sağlama aldık" sözlerini altıntı yaparak tweet att ve sonuna "Bitmeyen savaşları bitiriyoruz" mesajını ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da katıldığı televizyon programında ateşkes konusunda "umutluyuz" diye konuştu. 

Öte yandan Tel Abyad bölgesindeki keşif gözetleme görevi sırasında yaralanan Piyade Uzman Onbaşı Sefa Fındık'ın hayatını kaybettiği, bir askerin de yaralandığı, Hakkari Şemdinli'de de PKK'lılarla çıkan çatışmada ağır yaralanan piyade er Sezai Ekşioğlu'nun kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. 

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İstanbul'da11. Rize Tanıtım Günleri'nde yaptığı açıklamada Barış Pınarı Haraketı kapsamında "şu ana kadar 5 asker, 20 sivil ve 76 Suriye Milli ordusundan kardeşimizi şehit verdik" diye konuştu. 

Erdoğan ABD ile varılan 13 maddelik mutabakata uyulmadığı halde 120 saatlik sürenin sonunda operasyona kalındığı yerden devam edileceğini de tekrarladı. 

Erdoğan "9 gün içinde bir kısmı üst düzey 765 teröristi etkisiz hale getirerek 1500 kilometrekarelik bir alanı örgütün zulmünden kurtardık" diye konuştu.