Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Akar’ın yeni zorunlu askerlik sistemi, vicdani ret, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü “Barış Pınarı” harekatı ve Suriye Milli Ordusu’yla ilgili sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Yeni askerlik sistemi

"Yeni askerlik sisteminin hayata geçmesiyle çeşitli zorlukların meydana geldiğine yönelik söylemler gerçeği yansıtmıyor. Herhangi sürprizle karşılaşılmadı, uygulama planlandığı gibi devam ediyor.

"Kanun yürürlüğe girmeden önce TSK'de yükümlü olarak 217 bin 115 erbaş ve er mevcudu vardı. Halihazırda 231 bin 921 yükümlü silah altında bulunmaktadır. Dolayısıyla askerlik hizmetinin 6 aya düşürülmesiyle herhangi bir zafiyet söz konusu değildir.

"Yeni kanun yürürlüğe girdiği tarihten şu ana kadar 20 bin 725 yükümlü bedelli askerlik için müracaat etmiş bulunuyor. Bunlardan 688 milyon civarında bedel tahsil edilmiş bulunuyor. 31 Aralık 2019'a kadar müracaatların alınmasına devam edilecektir.

“Bu süreç devam ediyor. Uygulamaya yönelik herhangi bir sıkıntı yoktur. Ocak 2020'den itibaren yükümlülerin askerlik yapacakları birlik ile celp ve sevk dönemleri açıklanacaktır."

Vicdani ret

"Vicdani ret kavramıyla ilgili yasalarımızda hüküm bulunmamakla birlikte konuya ilişkin herhangi bir çalışma da yoktur.

“Vicdani ret kapsamında 82 milyonluk ülkemizde 2017'de 28 kişi, 2018'de 23 kişi, 2019 yılında ise bugüne kadar da 18 kişi müracaatta bulunmuştur.

“Barış Pınarı” harekatı

"Yaptığımız harekatların sonucu bir terör koridoru, terör devleti oluşturulması hayali bitti. Bunu Amerikalılar, teröristler söylüyor.

“İkincisi, şu anda Fırat Kalkanı Harekat bölgesinde en az 400 bin kişi Afrin'e, Cerablus'a, El-Bab'a, Azez'e dönüş yaptı.

“Değişik yerlerden, sadece Türkiye'den değil, bütün her taraftan göç aldı buralar. Türkiye'den de 70 bin civarında bir gidiş var. Bunların bir kısmı Cerablus'ta kaldı, bir kısmı Afrin'e kadar gitti.

“Diğer taraftan, bizim şu ana kadar sıkıntılı olan hudutlarımızda güvenlik sağlandı.

Suriye Milli Ordusu

"Suriye Milli Ordusu başıboş bir ordu değil. Vatanına, milletine bağlı, aklı, fikri yerinde, ülkesi, vatanı için çalışan insanlar.

“Suriye Milli Ordusu'na Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden herhangi bir ödeme yapılmıyor.”