İsrail yeni bir keşif uydusunu başarıyla uzaya fırlattığını açıkladı. İsrail Savunma Bakanlığından Çarşamba günü yapılan açıklamada, Ofek-19 adlı uydunun gece saatlerinde bir test alanından Şavit adlı roketle uzaya gönderildiği, uydunun planlandığı gibi yörüngesine ulaştığı ve veri iletmeye başlayarak ilk testlerinin tamamladığı bildirildi.
İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, elde edilen başarıya dair, İsrail'in "tüm düşmanlarına bir mesaj" diye konuştu. Katz, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Nerede olurlarsa olsunlar, sizi her saat ve her koşulda izliyoruz" ifadelerini kullandı.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da bunun "duygu dolu bir an" olduğunu ifade ederek, ülkesini bir "uzay ulusu" olarak tanımladı.
Uzayın savaştaki kritik yeri
İsrail, yeni radar uydusuyla keşif ve erken uyarı kabiliyetlerini önemli ölçüde artırmayı hedefliyor. Savunma Bakanlığı uzay programından Dore Gold, bunun, ordunun operasyonel yetenekleri için bir "kuantum sıçraması" olduğunu söyledi.
Gold, İran'la yaşanan savaşta İsrail'in İran topraklarına ait 12 bin uydu görüntüsü topladığını ifade ederek uzayın giderek savaşın kritik bir alanı haline geldiğine dikkat çekti.
1988'den bu yanan faaliyet gösteren uydu ağı
Ofek-19, İsrail Havacılık ve Uzay Sanayii (IAI) tarafından Savunma Bakanlığı adına geliştirildi. Aralarında keşif birimi 9900'un da bulunduğu çok sayıda savunma şirketi ve ordu birimi projede yer aldı.
Yeni uydu, 1988'den bu yana faaliyet gösteren ve İsrail'e bölgeden yüksek çözünürlüklü görüntüler ile radar verileri sağlayan Ofek uydu ağını tamamlayıcı nitelikte. Testlerin tamamlanmasının ardından söz konusu uydunun kontrolü askeri istihbarat birimine devredilecek.