Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu İstanbul Finans Merkezi’ndeki TCMB yerleşkesinde açıkladı.
2025 yıl sonu enflasyon tahmini: %24 (ara hedef olarak korundu)
2026 ara hedef: %16 (önceki tahmin %12)
2027 ara hedef: %9 (önceki tahmin %8)
Karahan, Merkez Bankası’nın yeni bir uygulamayla ara hedefler belirlediğini vurguladı. Bu ara hedefler, olağanüstü gelişmeler olmadığı sürece rapor dönemleri arasında değiştirilmeyecek.
Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar
Sıkı para politikası: Talep koşullarının dezenflasyonist etkisi arttı; tüm politika araçları kullanılmaya devam edecek.
Küresel riskler: Ticaret belirsizliği ve jeopolitik riskler yüksek seyrediyor; küresel büyüme görünümü zayıf.
Üretim ve tüketim: İkinci çeyrekte üretimde büyüme yavaşladı; özel tüketimin büyümeye katkısı geriledi.
Dış ticaret ve cari açık: Geçici veriler dış ticarette iyileşmeye işaret ediyor; cari açığın milli gelire oranı %1,3 civarında tahmin ediliyor.
Enflasyon görünümü: Temmuzda tüketici enflasyonu 2024 Mayıs zirvesine kıyasla 42 puan düşük. Ağustos öncü verileri yavaşlamanın devamına işaret ediyor.
Gıda ve kira fiyatları: Gıda fiyatlarında iklim koşulları etkili, kira enflasyonu öngörülenden dirençli.
Finansal koşullar: Tüketici ve ticari kredi faizlerinde düşüş, kredi kompozisyonunda TL lehine değişim gözlendi.
Ara hedeflere neden ihtiyaç duyuldu?
Karahan, ara hedeflerin enflasyon tahminlerini şeffaflaştırmak ve olağanüstü gelişmeler olmadıkça değiştirmemek için oluşturulduğunu belirtti. Ara hedefler artık tahmin görevi görmüyor; sapmalar şeffaf şekilde hesaplanacak ve kamuya açıklanacak.