Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ikincisinde Malatya’nın Çilesiz Mahallesi Fahri Kayahan Bulvarıüzerinde bulunan Palmiye Sitesi A Blok’unun yıkılmasıyla ilgili açılan davada karar çıktı. Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 sanıktan 10’unu 4 yıl 5 ay 10 gün ile 6 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırırken, 4 sanık hakkında beraat kararı verdi.
Depremde yıkılan A Blok’ta Ayşe Özkurt (59), Bedrettin Çetinkaya (27), Ceren Çokgüngör (12), Eftal Özkurt (27) ve Saime Yakut (77) enkaz altında kalarak yaşamını yitirmiş, Hatice Özkurt Çokgüngör ise yaralı olarak kurtarılmıştı.
“Bilinçli taksir” suçlamasıyla yargılandılar
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede;
statik proje müellifi Mehmet Gündüz,
mimari proje müellifi Halime Erdemir,
fenni mesul Murat Anıl Bozdağ,
müteahhit Hayri Canpolat,
BİM yetkilileri Selahattin Ergül ve Recep Yıldırım,
tadilat işlerini yapan yükleyici firma sahibi mimar Rıdvan Kaya
ile statik projeyi onaylayan Mimarlar Odası görevlisi Bülent Yeroğlu
hakkında “bilinçli taksirle bir ve birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan ceza talep edildi.
Belediye görevlileri Sultan Duymuş Alan, Duran Özdemir, Abdulkadir Akbaş ve Ahmet Özer hakkında verilen soruşturma izninin ardından bu dosya da ana dava ile birleştirildi.
Mahkemenin gerekçesi: İlliyet bağı kesilmedi
Mahkeme heyeti karar gerekçesinde, ilk depremin ardından yapılan “binalara girilmemesi” yönündeki uyarılara uyulmaması ile yapıdan sorumlu kişilerin kusurları arasında bazı yönlerden illiyet bağının kesilmediğini belirterek hüküm kurulduğunu kaydetti.
Kim, ne ceza aldı?
Mahkemenin verdiği karara göre:
-
Müteahhit Hayri Canpolat,
-
Statik proje müellifi Mehmet Gündüz,
-
Fenni mesul inşaat mühendisi Murat Anıl Bozdağ
→ 6 yıl 8 ay hapis
-
BİM yetkilileri Recep Yıldırım ve Selahattin Şengönül,
-
Tadilatı yapan yükleyici firma sahibi mimar Rıdvan Kaya,
-
Belediye görevlileri Sultan Duymuş Alan, Duran Özdemir, Abdulkadir Akbaş ve Ahmet Özer
→ 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Tutuklama kararı çıkmadı
Mahkeme heyeti, hükümle birlikte tutuksuz yargılanan sanıklar hakkında tutuklama ya da adli kontrol tedbiri uygulanmasına gerek olmadığına karar verdi.
Sanıklar Bülent Yeroğlu, Erdal Altunkaya, Halime Erdemir ve Ümit Erenler hakkında ise beraat kararı verildi.




