2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2024 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyon’da ele alınan Cumhurbaşkanlığı’nın 2026 bütçesiyle birlikte bakanlıkların ve kamu idarelerinin bütçe görüşmeleri tamamlandı. Bütçe teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri 8 Aralık Pazartesi günü başlayacak.
Cumhurbaşkanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşların bütçelerinin kabul edilmesinin ardından, Bütçe Kanun Teklifi’nin maddelerine geçildi. 15 maddeden oluşan 2026 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 7 maddelik 2024 Yılı Kesin Hesap Kanunu Teklifi komisyonda onaylandı.
Komisyon’da görüşülen 2026 Bütçe Kanunu Teklifi’nin 4. maddesi kapsamında, tüm grupların ortak önergesiyle bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan memurların tazminat göstergelerinde artışa gidilmesi de oy birliğiyle kabul edildi.
Siyasi Parti Temsilcilerinden Teşekkür ve Değerlendirmeler
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Komisyon Başkanı Mehmet Muş’a teşekkür ederek bütçe görüşmeleri boyunca tüm tarafların katkı sunduğunu söyledi. Ağbaba, konuşmasında, “Umarım yapılacak ilk seçimden sonra Mehmet Muş’un koltuğunda CHP’li biri oturacak” ifadelerini kullandı.
DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, tartışmaların zaman zaman sertleşmesine rağmen komisyon çalışmalarının medeni bir şekilde tamamlandığını belirterek, “Plan Bütçe Komisyonu Meclis’in örnek komisyonlarından biri” dedi.
İYİ Parti Komisyon Sözcüsü Erhan Usta, yoğun geçen mesainin altını çizerek, gelecek yıl maddelerin ayrı bir gün ele alınmasının daha verimli olabileceğini ifade etti.
Yeniyol Grubu Sözcüsü Sadullah Kısacık, sabah 10’dan gece geç saatlere uzanan mesailere dikkat çekerek tüm üyelerine teşekkür etti.
Cevdet Yılmaz: “Sekizinci bütçe, AK Parti’nin 24’üncü bütçesi”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 21 birleşim boyunca 17 bakanlık ve toplam 228 kurumun bütçelerinin görüşüldüğünü hatırlatarak Komisyon Başkanı Mehmet Muş’a teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütçe hazırlık sürecindeki liderliğine vurgu yapan Yılmaz, bütçenin ülkeye hayırlı olmasını diledi.
Mehmet Muş: “1353 söz talebi karşılandı”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, yaklaşık 40 gün süren çalışmalar boyunca 21 birleşim ve 77 oturumda toplam 240 saat mesai yapıldığını açıkladı. Muş, komisyona 271 milletvekilinin katıldığını ve 1353 söz talebinin karşılandığını, Meclis’in neredeyse yarısının görüş bildirdiğini söyledi.
Muş, demokratik bir tartışma ortamı sağlamaya çalıştığını vurgulayarak, milletvekillerinin denetim yetkilerinin kısıtlanmasına izin vermediklerini ifade etti.