Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi, pandemi boyunca da hız kesmeyen betonlaşmaya dikkat çekmek için ekolojik talanın haritasını çıkardı. “Betonarme ormanları” haline gelen projelerin pandemi dönemindeki sosyal kısıtlamalar da fırsat bilinerek hızlandırılması ve tüm karşı çıkışlara rağmen doğanın ranta açılmasının sonuçları, harita üzerinde çarpıcı şekilde gösteriliyor.

Pandemi döneminde de hız kesmeyen inşaat sektörü, doğa, kent ve çevre talanına neden oluyor. Yapılan çalışmayla, son yıllarda artan otoyol, köprü ve maden işletmelerinin neden olduğu doğa tahribatı, Türkiye haritası üzerinde il il gösteriliyor. Yayımlanan haritaya göre pandemi boyunca 170 farklı alanda ekolojik talan gerçekleştirildi. Ekolojik talanın yaşandığı yerler arasında ormanlar, nehirler, göller ve sit alanları da var.

Haritada sadece betonlaştırılan alanların bilgisi değil halkın söz konusu alanlar için verdiği mücadeleler de yer alıyor. Etkileşimli harita üzerinde, projelerle ilgili bilgilerin yanı sıra projelere karşı yürütülen mücadeleler ve medyada çıkan haberler de yer alıyor.

Pandemi süresince ekolojik haberler azalmadı

Pandemi süresince haber sitelerinin kent/çevre/ekoloji sekmelerinde neredeyse her gün birkaç haberin yer aldığı ve pandemi sürecinin haber yoğunluğunu azaltmadığı tespitinde bulunulan açıklamada, söz konusu haberlerin Kanal İstanbul, Kaz Dağları, Kirazlıyayla gibi toplumsal alanda da etki yaratmış konulara yoğunlaştığı değerlendirilmesinde bulunuldu.