Sapanca Gölü’ndeki gelişmeleri yakından takip eden Yüksek Çevre Mühendisi Sait Ağdacı,  derelerin neredeyse hepsinin su şirketleri tarafından  parsellenmiş durumda olduğuna işaret ederek, "Yerel yönetimler tarafından bu tesislerin çoğu kapatılarak, Sapanca Gölü’ne su akışının sağlanması gerekiyor” dedi.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (SASKİ), Soğucak Yaylası’nda bulunan doğal kaynak suyunu yıllık 120 bin 300 lira karşılığında on yıllığına kiraya vermek üzere 2 Mart tarihinde gerçekleştireceği ihaleye ilişkin çevrecilerin tepkileri sürüyor.

Gazete Duvar'dan Ogün Akkaya'nın haberinde, Sapanca Gölü ve çevresi son zamanlarda kuraklık, çevre ve su kirliliği yanı sıra göle su taşıyan derelerin hazır su şirketleri tarafından ruhsatlandırılmasıyla da karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.  

Haberde, Yüksek Çevre Mühendisi Sait Ağdacı'nın şu yorumlarına yer alıyor:

►"Sapanca özelinde 30’dan fazla su şişeleme istasyonu bulunuyor. Sapanca’daki derelerin neredeyse hepsi bu firmalar tarafından parsellenmiş durumda. Günde 100 bin pet şişelik ruhsat alan su şirketleri, derelerin çeşitli yerlerine yerleştirdiği hortumlar aracılığıyla pet şişe sayısını 1 milyona kadar çıkarıyor. Zamanında dereden su içen Sapancalı şimdi şişeden su içiyor. Yerel yönetimler tarafından bu tesislerin çoğu kapatılarak, Sapanca Gölü’ne su akışının sağlanması gerekiyor” 

►"Bölge halkı geçtiğimiz yıl, binlerce ağacın kesileceği ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesinin bozacağı gerekçesiyle teleferik projesine karşı çıktı ve proje mahkeme kararıyla iptal edildi. Bu çevre mücadelesinin aynısı şimdi hazır su şirketlerine karşı yürütülmeli."

►"Bölgedeki yerel yönetimler acil olarak riskleri değerlendirmesi ve ortaya bir acil eylem planı çıkarmalı. Çok geç kalınmadığı sürece göl ve çevresinde yaşanan çevre sorunlarının çözülebilir.  Aksi takdirde Sapanca Gölüİzmit Körfezi’ne dönüşecek"

►“Göl suyunun tarımsal ve endüstriyel amaçlı kullanması derhal kesilmeli. Sayısı 30’u bulan su şişeleme istasyonlarının büyük çoğunluğu kapatılarak, göle suyun ulaşması sağlanmalı. Bölge belediyeleri aracılığıyla depolama alanları tahsis edilmeli ve sadece buralara boşaltım yapılmalı.”