Almanya Sansölye Angela Merkel'in ardından genel seçimlerin yapılacağı 26 Eylül’de iki önemli karar için de sandık başına gidiyor.

Berlin eyalet seçimlerinin yapılacağı 26 Eylül’de Berlinliler yüksek konut ve kira fiyatları sorununa çözüm sunmak için bir oylama daha yapacak.

Kentte yaşayanların yüzde 80-85'inin kiracı olduğu kentte bu referandum için 346 bin imza toplandı. Kiracılar 3 binden fazla mülkü olan emlak şirketlerinin evlerinin ‘kamulaştırılmasını’ istiyor. Yasal olarak bağlayıcı olmasa da amaç, siyasi baskı yapmak.

15 yılda yüzde 100’e yakın artış

Berlin’de yaşayanlar için konut maliyeti 2007 - 2019 arasında yüzde 85 oranında arttı. Kira artış oranı 2018'de yüzde 13 olarak hesaplandı. Bu yılda Almanya genelinde enflasyon oranı ise sadece yüzde 1.40 oldu.

Artış, halkın yüzde 80'inin kiracı olduğu ve yüzde 19,3'ünün ülkenin yoksulluk sınırının altında yaşadığı başkentte yaşayanlar için problem teşkil ediyor.

Kampanyacılar suçu büyük emlak şirketlerine atıyor. Çünkü Berlin'in konut krizinin en büyük sebeplerinden biri 2000'lerin başında devlete ait binlerce dairenin şirketlere satılması.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından sonra kentte 200 binden fazla konut yatırım fonlarına ya da özel sermaye şirketlerine satıldı.

Emlak şirketi ‘Deutsche Wohnen’ kenteki 110 binden fazla konutun sahibi durumunda. Benzer şekilde ‘Adler’in de 20 bin mülkü var.

Bir dönem Avrupa kıtasının en uygun konut fiyatlarına sahip olan Berlin artan fiyatlar konusunda kentsel sorunların simgesi haline geldi.

Belediye 5 yıllığına kira artışlarını durdurmuştu

Konut sorunuyla ilgili olarak Berlin Senatosu Haziran 2019’da beş yıl süreyle kiraların dondurulması ve üst kira sınırı uygulaması kararı almıştı. Ancak Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak bu durum için Almanya Yüksek Mahkemesi kararın anayasaya aykırı olduğuna hükmetmişti.

Temmuz 2019'da da devlet, Karl-Marx Bulvarı'ndaki 670 apartmann dairesini satın alarak kira fiyatlarının düşmesini sağlamaya çalışmıştı.