Britanya Ulaştırma Bakanı Shapps, Türkiye’yi Covid-19 vaka sayılarını uluslararası organizasyonlardan farklı şekilde tanımladığı için güvenli ülkeler listesinden çıkardıklarını söyledi. Türkiye’den Britanya'ya gidecekler 14 gün karantinaya girmek zorunda…

Britanya Ulaştırma Bakanı Grant Shapps Türkiye'nin Covid-19 açısından güvenli kabul edilen ülkelerin yer aldığı "Seyahat koridoru" listesinden çıkarıldığını duyurdu.

Shapps, gerekçe olarak Türkiye'nin günlük vaka sayılarını uluslararası organizayonlardan farklı yöntemle açıklamasını gösterdi. 

Buna göre Britanya'ya Türkiye üzerinden seyahat edeceklerin ülkeye girişlerinden itibaren 14 gün süreyle karantinada kalması gerekecek.

Ulaştırma Bakanı Shapps’in Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre, uygulama 3 Ekim Cumartesi günü sabaha karşı 04.00’ten itibaren ülkeye giriş yapacaklar için geçerli olacak.

Ülkeye giriş yapan kişilerin ikamet edecekleri adrese giderek 14 gün boyunca o adresten kesinlikle çıkmaması gerekiyor. Shapps izolasyon kuralını çiğneyenlerin 10.000 pound’a kadar para cezasına çarptırılacaklarını söyledi.

Karantina uygulaması yalnızca doğrudan Türkiye'den seyahat edenlerin yanı sıra transit yolcuları da kapsıyor.

Britanya, Türkiye’nin yanı sıra Polonya’yı da güvenli ülkeler arasından çıkarttı.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Twitter’dan paylaştığı mesajında, Polonya’da haftalık test sonuçlarında pozitif çıkma oranlarının yaklaşık iki kat arttığına dikkat çekti.

“Türkiye sayıları farklı şekilde tanımlıyor”

Shapps, Türkiye için ise şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’yi de güvenli ülkeler listesinden çıkartıyoruz. Türkiye Sağlık Bakanlığı Covid-19 vaka sayılarını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ - WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) gibi uluslararası organizasyonlardan farklı şekilde tanımlıyor. Bu yüzden Türkiye için risk değerlendirmemizi güncelledik.”