Ermenistan ve Azerbaycan arasında, tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesinde Cumartesi günü başlayan çatışmalar devam ediyor.

İki ülke de ilk ateşi karşı tarafın açtığını savundu ve sıkıyönetim ilan etti. Ermenistan çatışmanın ilk gününde seferberlik; Azerbaycan ise ikinci gününde kısmi seferberlik ilan etti.

Her iki ülke de karşılıklı saldırılarda sivillerin öldüğünü bildirdi.

Azerbaycan, "karşı saldırı neticesinde" Ermenistan işgali altında bulunan altı köyün kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu, Ermenistan'dan ise bunun gerçeği yansıtmadığı açıklaması geldi. 

Yetkililer aralarında sivillerin de bulunduğu toplam 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ermenistan işgalinde bulunan Dağlık Karabağ'ın yönetimi, Azerbaycan ile çatışmalarda son iki gün içerisinde toplam 31 askerinin öldüğünü, 100'ün üzerinde askerin yaralandığını aktardı. 

Açıklamada ayrıca bir kadın ve bir çocuk olmak üzere 2 sivilin de hayatını kaybettiğini açıkladı.

Azerbaycan Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada ise, Ermenistan ordusunun saldırısında Kaşaltı köyündeki bir eve top mermisi isabet etmesi sonucu aynı aileden 5 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Azerbaycan, askeri kayıplarla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmış değil. 

Azerbaycan ayrıca ordusunun Murovdağ'ın zirvesini ele geçirdiğini açıkladı. 

Azeri haber ajansı APA, böylelikle Ermenistan'ı işgal altındaki bölgeyle birleştiren Vardeniz-Ağdere otoyolunun kontrol altına alındığını ve Ermenistan'dan işgal altındaki Kelbecer ve Ağdere'ye askeri malzeme taşınmasının önleneceğini duyurdu.

Azerbaycan, başkent Bakü'nün de aralarında bulunduğu 6 şehir ile 16 bölgede yerel saatle 21.00-06.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çatışmanın ardından, "Türk Milleti her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkanlarıyla Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır" açıklamasını yaptı. Reuters ve AFP, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın uluslararası topluma, Türkiye'nin Dağlık Karabağ'a müdahil olmasını engellemeleri çağrısı yaptığını bildirdi.