Moskova'da dün yapılan ve altı saat süren Libya müzakereleri taslak ateşkes metninin oluşmasıyla sonuçlanmıştı. 

Ancak Libya'daki çatışmanın bazı taraflarının Moskova'daki müzakerelerde oluşturulan nihai taslak belgeye imza attıkları bilgisini veren Rusya Dışişleri Bakanı, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter'in ek süre istediğini duyurmuştu. 

Hafter, bu sabah itibarıyla anlaşma metnini imzalamadan kentten ayrıldı. 

Hafter beş gün önce Türkiye ve Rusya'nın yaptığı ateşkes çağrısını reddetmişti.

Rusya Dışişleri doğruladı

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, dün yürütülen ateşkes görüşmelerinin ardından Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter'in, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kabul ettiği anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığı doğrulandı.

Hafter'in anlaşmayı imzalamadan ayrıldığı iddialarını soran gazetecilere bakanlıktaki yetkili "Evet" cevabını verdi.

UMH metni kabul etmişti

Ateşkes anlaşması, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) tarafından kabul görmüştü. Hafter ve beraberindeki heyet ise anlaşmayı düşünmek için zaman istemişti

Taslak anlaşma metninde ne var?

Sputnik'in ulaştığı taslak anlaşma metni, Libyalı tarafların birbirlerine yönelik saldırganlıklara son vermesini ve tüm alanlarda askeri gerilimi azaltmasını öngörüyor.

Taslağa göre taraflar, Libya'daki krizin çözülmesi için çalışma grupları kuracak:

"Libyalı taraflar arasında müzakereler yoluyla siyasi çözüm bulunmasını, insani sorunların çözülmesini ve ülkenin ekonomik olarak yeniden canlanmasını sağlayacak koşulların oluşturulması için çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Çalışma grubunun ilk toplantısı, ocak ayı içinde yapılabilir."

5+5 formatı

Taslağa göre taraflar, 5+5 formatında bir askeri komisyon kuracak:

"BM Libya Misyonu'nun önlemleri kapsamında öngörülen şekilde 5+5 formatında kurulacak askeri komisyon, çatışmanın tarafları arasındaki kesişme hattının belirlenmesinden, ateşkesin izlenmesinden ve ateşkesin sürdürülebilirliğinin sağlanmasından sorumlu olacak."

Taraflar, Trablus ve diğer kentlerde istikrarın sağlanması için gereken önlemleri alacak.

*Kaynak: Sputnik.