Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar, yüz yüze eğitimin başlamasından bu yana 16 eğitimcinin öldüğüne dikkati çekerek, ‘Öğretmenler ölüyor, aşı nerede’ diye sordu.

Şube Başkanı Yücel Kaçar, sendika binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, AKP iktidarının ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın salgın önlemlerine ilişkin eğitim emekçileri ile bileşenlerinin talep ve önerilerine kulak tıkadığını belirterek, "1Bunun sonucu 5 Şubat’ta köy okullarında, 2 Mart’ta diğer bütün bölgelerde başlayan yüz yüze eğitimin çok riskli bir sürece dönüşmesine yol açmıştır" dedi.

Bu süreçte her gün bir yerlerde bir okulun salgın nedeniyle kapatıldığını, öğrencilere, öğretmenlere,  hizmetli ve memurlara pozitif ya da temaslı teşhisi konulduğun ifade eden Kaçar, "Buna karşılık MEB her şeyin yolunda olduğu algısıyla, yüz yüze eğitime katılımın ne kadar yüksek olduğunu açıklamaktadır. Birçok il ve bölge kırmızıya dönerken hiç rahatsızlık duymadan yapılan bu açıklamalar Bakanlığın duyarlılıktan ne denli uzak olduğunu ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın aşı konusunda harekete geçerek, Sağlık Bakanlığı ile ortak bir planlama yapıp kamuoyuna duyurmasının beklendiğini, ancak  kendisine başvuran eğitim emekçilerine “Sağlık Bakanlığı’na başvurun” denildiğini dile getiren Kaçar, şunları kaydetti:

"Öyleyse yeniden hatırlatalım; 15 Şubat’tan 4 Nisan’a kadar toplam pozitif ve temaslı öğretmen sayısı 2558, öğrenci sayısı 3379, hizmetli-memur personel sayısı ise 246’dır. 15 Şubat-4 Nisan arasında eğitim alanında hayatını kaybedenlerin sayısı 16’ya ulaşmıştır. Bu rakamlar buz dağının sadece görünen yüzüdür. Sendikamıza ulaşan sınırlı bilgilerle ortaya çıkan bu tablo bile tehlikenin boyutunun ne düzeye geldiğini gösterirken, elinde tüm veriler olan MEB ise ısrarla sayıları gizlemekte ve herhangi bir açıklama yapmamaktadır."

"Biz eğitim emekçileri elbette Eğitimin yüz yüze sürdürülmesini isteriz ancak, kendi kaderimize terk edildiğimiz, Mevcut koşullarda yüz yüze eğitimin sürdürülmesi salgını ve ölümleri arttıracaktır. Bu nedenle; yüz yüze eğitime sıralayacağımız tedbirler gecikmeksizin hayata geçirildikçe kademeli olarak yeniden başlaması hayati bir önem kazanmıştır" diyen Kaçar, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
  • Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.
  • Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
  • Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
  • Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
  • Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
  • Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
  • Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.
  • Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
  • Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır."

DİĞER SENDİKALARA ÇAĞRI

Yücel Kaçar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Eğitim Sen olarak tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin güven duygusu içinde yüz yüze eğitime devam edebilmeleri için aşı ve diğer tüm tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi yönünde çalışmalarımızı arttırarak devam ettireceğimizin bilinmesini istiyoruz. Bu itibarla Aşı ve önlemlerle ilgili taleplerimizi ortaklaştırmak ve sesimizin daha güçlü çıkması için ilimizdeki bazı eğitim sendikalarına çağrıda bulunduk, ancak bugüne kadar bir yanıt alamadık. Bu vesile ile bu çağrımızı
tekrar ederek, “pandemiye ilişkin önlemler ve Aşı” ile ilgili taleplerimizi daha güçlü seslendirmek üzere, Sakarya’da eğitim iş kolundaki bütün sendikaları iş birliğine davet ediyoruz."