Türk lirası 27 Temmuz günü ABD Merkez Bankası FED’in faiz kararıyla birlikte dolar karşısında biraz daha değer kaybederek psikolojik sınır olan 18 lira düzeyine düştü. ABD doları son olarak 18 Aralık 2021 tarihinde 18 liranın üzerine, 18,57 düzeyine çıkmış, İstanbul Borsası değer kaybı nedeniyle işlemleri durdurmuş, bunun üzerine hükümet 20 Aralık önlemlerini açıklamıştı.
Böylece dolar alınan bütün önlemlere ve kamu kaynaklarından piyasaya satışlara rağmen 7 ay sonra yeniden 18 lira sınırına gelmiş oldu.

Tek değişmeyen yüzde 14 resmi faiz

20 Aralık kararlarının alındığı Aralık 2021’de yüzde 36,08 olan enflasyon oranı, Temmuz’da yüzde 73,5’e yükseldi. Hayat pahalılığı artık Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da kabul ettiği düzeylere çıkarken, değişmeyen tek şey, Merkez Bankasının yüzde 14 resmi faiz oranı oldu. Hazine’nin borçlanma faizi ise bunun neredeyse iki katına yakın, yüzde 27’nin üzerinde.
Öte yandan bazı bankaların kredi kullanımına teklif ettikleri borçlanma faiz oranının da 27 Temmuz itibarıyla yıllık yüzde 45’i bulduğu, sanayicilere teklif edilen faizin ise bunu da geçtiği bildiriliyor. Bankalardaki döviz hesaplarının ise toplam hesapların yüzde 56’sını geçmiş durumda.

ABD Merkez Bankası FED’in beklendiği üzere faiz kararını açıklaması ardından Türk lirasının daha da değer kaybetmesinden endişe ediliyor.