Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, bir kaç yıl önce “yüzde 2 olarak açıkladığı sanayileşme oranı hedefini yüzde 3’e yükseltti.

Altuğ, Sakarya Müteahhitler Birliğinin ev sahipliğinde düzenlenen Sinerji Grubu toplantısında, “Bakanımız Mustafa Varank, ‘ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 2’sini sanayileştireceğiz’ dedi. Almanya’da bu oran yüzde 3. Bu söze istinaden Sakarya yüz ölçümünün yüzde 3’ünü sanayileştirme hedefi belirledik. Şu anda yüzde 1 bile değiliz” dedi. 
Altuğ konuşmasında şunları kaydetti:

"Maalesef ürettiğinden çok daha fazlasını tüketen bir ülkeyiz. Artık buna dur deyip daha fazla üreten bir ülke olmamız gerektiğini biliyoruz. Tükettiğinden fazlasını üreten şehir olma konusunda Anadolu’da rekabet ettiğimiz şehirlerden biraz daha öndeyiz. İhracat rakamlarımız ortada. Yaklaşık 7 milyar dolar civarında ihracat, 3,5-4 milyar dolar civarında ithalat yapıyoruz. Sakarya’nın bir sanayi şehri olmasından ziyade üreten bir şehir olması için gayret sarf ediyoruz. Bunun içine tarım, sanayi, turizm ve hizmet sektörünü koyabiliriz. Ancak lokomotifin sanayi olması gerektiği kanaatindeyiz. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank, ‘ülkemizin yüz ölçümünün yüzde 2’sini sanayileştireceğiz’ dedi. Almanya’da bu oran yüzde 3. Bakanımızın bu sözüne istinaden Sakarya yüzölçümünün yüzde 3’ünü sanayileştirme hedefi belirledik. Şu anda yüzde 1 bile değiliz.”

Büyük bir lojistik avantajımız var

Sakarya’da halen 7 organize sanayi bölgesi olduğuna işaret eden Altuğ, şöyle devam etti:

“Kaynarca’da Makine İhtisas OSB, bütün sorunlarını çözdü kamulaştırma ve altyapı işlemleri devam ediyor. ‘Söğütlü 2’ dediğimiz OSB’nin mahkeme probleminin çözülmesine çok az bir süre kaldı. Neden bu kadar OSB kuruluyor sorusunun cevaplayacak olursak, şehrimizin o kadar büyük bir lojistik avantajı var ki Türkiye’yi doğudan batıya ve batıdan doğuya kesen bütün ana yolların üzerindeyiz. Bir limanımız var. Savaşın ardından Türkiye’nin en önemli limanlarından birisi olacak. Önemli bir insan kaynağımız var. Bu kaynağı yenileyecek çok güvendiğimiz iki üniversitemiz var. İşte bu nedenlerden dolayı yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda yatırım talepleri alıyoruz. Biz bu talepleri OSB’lerde değerlendirmek istiyoruz. Bu organizasyonlara çalışmadığımız takdirde Düzce, Bolu ve çevremizdeki diğer şehirler bekliyorlar. Rahmet yağarken biz bu rahmetten nasibimizi almayalım diyenimiz olmaz diye düşünüyorum. İşte biz bu avantajlarla birlikte şehrimizi geliştirmeye niyetliyiz."

3,5 YIL ÖNCE YÜZDE 2 DEMİŞTİ
19 Kasım 2108'te, Bizim sakarya Gazetesi'nde Soru Yağmuru'na konuk olan Akgün Altuğ, aynı konuda şunları söylemişti:
 "İlimizde zaman zaman basında da ‘tarım alanlarımız heba ediliyor’ diye çıkıyor. Bunu ortaya koymak lazım. Bizim, Sakarya’daki OSB’lerin, küçük sanayi sitelerinin ya da onların dışındaki sanayi tesislerinin, fabrikaların toplam yüzölçümü, şehrin genel yüzölçümünün binde 88’i… Yüzde 1’i bile değil… Türkiye’de Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın hedefi, şehirlerde bu oranın yüzde 2 olması. Biz daha yarısına gelememişiz. 
Biz bu 235 bin hektar verimli tarım arazimizi zaten koruyacağız. Kaç OSB yapacağız? Bence, şehirde 15 tane OSB olabilir. Hala yüzde 2’yi aşmıyoruz. Bunun planlamasını hep birlikte yapmamız lazım. Çok büyük avantajlara sahibiz. Sakarya’yı nokta olarak alın, bir çember çizin, yarıçapınız 150 kilometre olsun, aşağı yukarı 30 milyon insanı kapsıyorsunuz ve Türkiye’nin alım gücü en yüksek kesimini kapsıyorsunuz. Dolayısıyla bu da ciddi bir avantaj. 
Stratejik planda bunların hepsine yer vermek gerekir. Tarıma, üretime, turizme yer vermek gerekir ki asla başka şekilde kalkınamayacak ilçelerimiz var mesela. Sapanca, Taraklı gibi… Her ilçemizi, semtimizi, mahallemizi, bu stratejik planda farklı farklı değerlendirebiliriz."