Gazeteci Sedat Pişirici'nin 'Ekonomi Tıkırında' adlı kitabı raflarda yerini aldı.

Sedat Pişirici,  yayın koordinatörü olduğu Medyascope TV'de yaptığı 'Ekonomi Tıkırında" adlı programdaki analizlerden 73'üne yer verdiği ve Efil Yayınevi'nden çıkan kitabının önsözünde şunları yazdı:

Gazetecilik mesleğinde 39 yılı geride bıraktım. Bu satırları yazarken de 40. yılın beş ayı su gibi akıp geçmişti. İkinci İzmir İktisat Kongresi’nin başladığı 2 Kasım 1981’de Akdeniz Haber Ajansı’nın (Akajans) İzmir Bürosu’nda adım attığım meslekte, ajansın yanı sıra gazetede, dergide, radyoda, televizyonda çalıştım; polis-adliye muhabiri olarak başladığım meslekte, ekonomi, siyaset, eğitim, sağlık, magazin muhabirliği de foto muhabirliği de yaptım; muhabirliğim zaman içinde istihbarat şefliğine, haber müdürlüğüne, temsilciliğe, yazı işleri müdürlüğüne, sunuculuğa, yayın koordinatörlüğüne kadar evrildi.

Ekonomi tahsil etmedim, Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nun radyo-tv bölümünden mezunum. Ama taşra gazetecisi yeri geldiğinde her alanda kalem oynatmak zorunda olduğundan, ekonomi gazeteciliği de işimin bir parçası oldu. Zaman içinde daha çok yaptığımdan mıdır nedir, ekonomi gazeteciliği üzerime yapıştı. Öte yandan dünyaya soldan baktığım, yazdıklarımı ve söylediklerimi diyalektik ve tarihsel materyalist bir süzgeçten geçirmeye çalıştığım için temel metinlerden başlayarak kendimi gayriresmi bir ekonomi eğitiminden de geçirdim.

Medyascope, meslek hayatımın son durağı. Bir yandan Türkiye’de ve dünyada ilk ve halen tek bu yeni medya projesini Ruşen Çakır ile birlikte yönetmeye çabalarken, diğer yandan da ekonomi, siyaset ve hukuk programlarım ile yayına doğrudan katkı sağlamaya uğraşıyo- rum. Ekonomi Tıkırında, işte bu uğraşın bir ürünü.

Bu kitapta yer alan analizler, 7 Ocak 2019-15 Şubat 2021 tarihleri arasındaki 105 yayından 73 analizi içeriyor. Bana göre, iki yıl bir ay sekiz günlük bu dönem, Erdoğan-AKP iktidarında Türkiye ekono- misinin göz göre göre ya da görmezden gele gele krize yuvarlandığı dönem. “Betonarme ekonomisinin sonu” başlıklı ilk analiz ile başlayan bu dönem, “Reformdan anayasaya” başlıklı 105. analiz ile sona erdi ve Türkiye ekonomisinde bir dönem sona erip yeni bir dönem başladı.

Medyascope’ta, Ekonomi Tıkırında dışındaki programlarda yayınları genellikle, “Umarım izleyici için zihin açıcı olmuştur” diyerek bitiriyorum. Ekonomi Tıkırında yayınlarında hiç kurmadığım bu cümleyi şimdi kurmak isterim: Umarım bu kitap, okuru için zihin açıcı olur."

KRİZ İÇERİSİNDEKİ EKONOMİNİN FOTOĞRAFI

Kitabın tanıtımında ise şu ifadeler yer alıyor:

Gazeteci Sedat Pişirici, yayın koordinatörü olduğu Medyascope’ta, 7 Ocak 2019’da, Timur Selçuk’un eserinden esinlenerek ‘Ekonomi Tıkırında’ adını verdiği haftalık ekonomi analizi programına başladı. Başlığı “Betonarme Ekonomisinin Sonu” olan ilk analiz, Türkiye’nin bir ekonomik krize yuvarlandığını tespit ediyordu. Aradan geçen iki yıl bir ay sekiz gün sonra, 772. günde yayınlanan “Reformdan Anayasaya” başlıklı 105. analiz ise kriz içindeki Türkiye ekonomisinde bir dönemin sona erip yeni bir dönemin başladığının altını çiziyordu.

Bu kitap, 105 analizin 73’ünü içeriyor. Analizler, güncel ekonomik, toplumsal ve siyasal gelişmelerden, başta Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olmak üzere kamu kurumlarının, yanı sıra başta TÜSİAD, TOBB, İSO olmak üzere iş dünyasının sivil toplum kuruluşlarının, yine başta DİSK ve Türk-İş olmak üzere emek dünyasının sivil toplum kuruluşlarının yayınladığı verilerden ve onların çeşitli düzeylerdeki sözcülerinin açıklamalarından ve elbette siyasi iktidarın ve muhalefetin sözcülerinin beyanatlarından yola çıkarak, kriz içindeki Türkiye ekonomisinde bir dönemin net ve ayrıntılı fotoğrafını sunuyor.

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN