Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Fabrikası’nda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve 7 işçinin ölümü, 128 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan davanın altıncı duruşmasında, savcılık sanıkların olayda ihmal ve kusurunun bulunduğunu belirterek, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan cezalandırılmalarını istedi.

Mağdurların vekili Av. Can Atalay, “"Fabrikada patlayıcı oranı ne olursa olsun, ne kadar işçi ölürse ölsün denilerek çalışma yapılmasına rağmen, olası kast değerlendirilmemiştir” dedi.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ferizli Kampüsü’ndeki salonunda yapılan duruşmaya,sanıklar duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Taraf vekillerinden dosya kapsamına alınan bilirkişi ek raporuna karşı beyanları soruldu. Müştekiler vekilleri rapora karşı yazılı beyanda bulunacağını belirtti. Av. Can Atalay "Dosya kapsamına yazılı beyanlar sunulduktan sonra mütalaa alınması usulen doğru olacaktır" dedi.

YENİ RAPOR İSTEĞİ REDDEDİLDİ

Sanık Yaşar Coşkun’un avukatı, müdafii bilirkişi raporuna karşı itirazlarını belirterek, dosya kapsamına uzman mütalaası sundu. Sanık Hasan Ali Velioğlu’nun avukatı da uzman mütalaası aldıklarını belirterek, dosyaya ibraz etti.

Sanık Yaşar Coşkun’un avukatlarından Av. Asena Aslan Burak bilirkişi raporuna itirazlarını belirterek, sabotaj iddialarını yineledi. Av. Abdurrahim Burak da, bilirkişi raporuna itirazlarını tekrarlayarak, yeni bir rapor alınmasını talep etti.

Sanık avukatlarının keşif ve yeniden rapor alınması yönündeki talepleri, dosyada değişen delil durumu bulunmadığı gerekçesiyle reddedildi. Savcı araştırılmasını istediği başka bir husus bulunmadığını belirterek, 30 sayfadan oluşan dosyanın esasına ilişkin görüşünü açıkladı.

SAVCILIK MÜTALASI

Savcılık esas hakkındaki mütalaasında şu görüşlere yer verdi:
"Sanıklar Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, sanık Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fabrikada fiilen bu sıfatla görev yaptığı, sanık Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, sanık Asiye Angın ve katılan sanık Ahmet Çağırıcı'nın işveren vekili sıfatı bulunduğu olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, sanık Aslı Bozkurt'un ihmal ve kusurunun bulunduğu, Tüm sanıklar hakkında TCK m. 85/2, 22/2, 53/6, 63. maddeleri gereğince bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan cezalandırılmalarına, Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talep ve mütalaa olunur."

OLASI KAST İTİRAZI

Müştekiler vekili Av. Can Atalay, Savcılığın mütalaası sonrasında "Fabrikada patlayıcı oranı ne olursa olsun, ne kadar işçi ölürse ölsün denilerek çalışma yapılmasına rağmen, olası kast değerlendirilmemiştir. Olası kast değerlendirilmeden esas hakkındaki mütalaa doğrultusunda karar verilmemelidir" dedi.

Müştekiler vekilleri savcılık makamının esas hakkındaki mütalaasına karşı detaylı yazılı beyanda bulunacaklarını belirtti.

Bu arada, Yaşar Coşkun’un avukatlarından Av. Abdullah Tekneci'nin müşteki vekillerine yönelik el hareketleri yapması üzerine duruşma salonunda gerginlik yaşandı. Duruşma salonunda yaşanan gerginlik sırasında müştekilerden fenalaşanlar oldu, sağlık ekipleri müdahale etti.

Mahkeme tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu'nun tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sonraki duruşma 31 Ocak 2022’de yapılacak.

Söylenen sözler, bizde canlarımızın hatıralarına saygısızlık oluşturuyor"
Duruşma sonrasında patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatları basın açıklaması yaptı. Patlamada hayatını kaybeden Muhammet Seyfi Çanakçı’nın yakını avukat Gülşen Uzuner, "Ailelerimize söyleyemiyoruz, başımızı yerden kaldıramıyoruz. Bu korktuğumuzdan değil, biz acımızla bir yandan baş etmeye çalışırken, bir yandan bunlara da pabuç bırakmamaya çalışıyoruz. Söylenen terbiyesizce, edepsizce, insanlıktan nasibini alamamış laflar bizde canlarımızın hatıralarına saygısızlık oluşturuyor. Herkes kendi eşini, çocuğunu düşünsün. Ben çocuğumun saçına kıyamam. Ben çocuğumu TL üzerinden hesaplatmam. Bu konuda kimse avukat cübbesinin arkasına saklanmasın. Biz bu dosyada adaletin peşini bırakmayacağız" dedi.