Sayıştay, Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ihale yöntemlerinin biriyle karşılanacak işlerin kısımlara bölünerek doğrudan temin yönteminin kullanıldığını belirledi.

Sayıştay’ın Sakarya Büyükşehir Belediyesi nce gerçekleştirilen ihalelerle ilgili incelemesinde, doğrudan temin Sınırının altında kalması amacıyla bazı alımların parçalara bölündüğünü rapor etti. Raporda, “Sakarya Büyükşehir Belediyesince hizmet alımları ile yapım işlerinin bir kısmının 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 22 nci maddesinin (d) bendinde belirlenen limitlerin altında kalması maksadıyla parçalara bölündüğü ve böylelikle ihale yöntemlerini uygulamayıp doğrudan temin yöntemiyle alım yaptırıldığı anlaşılmıştır” ifadeleri yer aldı.

Bu durumun İhale Kanunu’nun temel ilkelerine aykırılık teşkil edeceği vurgulanan raporda, şöyle denildi:

“4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulüyle yaptırılabilecek olan ve aynı mahiyet ve kapsamda yer alan, onay tarihleri incelendiğinde ise aynı tarih veya birbirine çok yakın tarihlerde bulunan bakım onarım, yapım işi (sıklıkla görülen T.C. Sayıştay Başkanlığı Sakarya Büyükşehir Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 24 parke yapımı işi) ve sarf malzemesi alım işlerinin yine aynı kanunun 5 inci maddesinde ifade edilen “rekabetin sağlama” ilkesine aykırı olarak aynı firmalara parçalara bölünerek yaptırıldığı tespit edilmiştir.”