2019 yılının Ocak ayında “Karasu’da gelecek 50 yılı inşa ediyoruz” sözleriyle temeli atılan ve 2023’te10 bin kişilik istihdam vaat edilen BMC’nin fabrika inşaatı sökülüyor

Fabrikanın büyük bölümü tamamlanan kapalı alanı bugün itibariyle sökülmeye başlandı. Fabrika parçaları özenle sökülüp kamyonlarla Kahramankazan'a götürülüyor.

KARASU’NUN GELECEK 50 YILI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı temel atma töreninde konuşan şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Taha Yasin Öztürk, ““Karasu’da gelecek 50 yılı inşa ediyoruz” demişti.

10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM

Öztürk, ““2023 yılına kadar Üretim ve Teknoloji üssümüz tamamlandığında, tüm faaliyetlerin toplamında yaklaşık 10.000 kişilik bir istihdam sağlayacak ve ülkemiz ekonomisine yıllık 5 milyar USD katma değer üretecektir. Yıllık ihracat hedefimiz ise, yaklaşık 1 milyar USD seviyesinde olacaktır” ifadelerini kullanmıştı.

ERDOĞAN: TARİHİ ADIM

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, “Şehrimiz ve istikbalimiz adına tarihi bir adım atıyoruz. Tank fabrikası, zırhlı ara, ve askeri kamyon fabrikası, ticari kamyon fabrikası, hızlı tren ve metro fabrikası gibi pek çok üretim hattı bulunuyor” demişti.

NE OLMUŞTU?
Türkiye'nin yerli ve milli tank projesi Altay tankının üretim ihalesini alan BMC'nin tank ile birlikte hızlı tren ve metro fabrikası gibi yatırımları hayata geçirmesi için Karasu'da deniz kenarında bulunan 1 milyon 557 bin 460 metrekarelik Hazine arazileri 20 Aralık 2017 tarihinden başlamak üzere 49 yıllığına BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ lehine irtifak hakkı tesis edilmişti.

O dönem Ethem Sancak ile Katarlıların sahibi olduğu BMC, 13 Ocak 2019'da Karasu'daki söz konusu arazide fabrikaların temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla attı.
Bölgedeki kamulaştırma çalışmaları sonrasında BMC, aynı bölgedeki 473 bin 866 metrekarelik alanın da kendilerine tesis edilmesini talep etti.
18 Temmuz 2019 tarihinden itibaren de Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından ek arazi için ön izin verildi.

Geride kalan yıllar içerisinde Karasu'da yapımına başlanan fabrikaların inşaatları dururken, tank motoru tedarik edilemediği için de Tank Palet fabrikasında Altay Tankının üretimine başlanamadı.

SANCAK VE ÖZTÜRK BMC'Yİ SATTI
2021 yılının haziran ayında ise BMC’nin Ethem Sancak ve Talip Öztürk'e ait yüzde 50,1’lik hissesi resmen Tosyalı Holding’e satıldı. BMC'yi devralan Tosyalı Holding ilk olarak Karasu'da firmaya tahsisli araziye yatırım yapmaktan vazgeçti. 29 Mayıs günü itibariyle de Tosyalı Holding fabrikanın inşaatını sökmeye başladı. 

KAYNAK: Karasuhaber.com