İstanbul Tabip Odası, İstanbul Dişhekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Veteriner Hekimler Odası, Ses İstanbul Şubesi, Dev Sağlık-İş ve Tüm-Rad-Der, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek artan korona virüsü vakalarına ilişkin yapmak istedikleri basın açıklaması yasaklandı.

Barikat kuran polisler, basın açıklamasının İstanbul Valiliği tarafından yasaklandığını belirtti.

Bunun üzerine hekimler Çemberlitaş tramvay durağı yanında basın açıklaması yapmak istedi ancak polis engel oldu. Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile polisler arasında tartışma yaşandı. 

"Algıyı yönetmeye çalışıyorlar"

Ellerinde "Yaşam hakkımızdan vazgeçmiyoruz, ölümleri durdurun" yazılı pankart taşıyan sağlık emek ve meslek örgütleri üyesi sağlık emekçileri Sultanahmet'te açıklama yapmaya başladı.

İktidarın salgını yönetmek yerine algıyı yönetmeye çalıştığını da ifade eden İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Doktor Güray Kılıç açıklamayı okudu.

 "İktidar bilimin, meslek örgütlerinin sesine kulağını tıkamakta, sermayenin çıkarlarına uygun kararları uygulamaktadır. Bu tedbirler paketi halkı oyalama paketidir" diyen Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mızrak çuvala sığmayınca da "Maske, Mesafe, Hijyen" tekerlemesiyle suçu vatandaşlara atıyorlar. Bir yıldır her zaman olduğu gibi mesleğimizin ve meslek örgütümüzün üzerimize yüklediği sorumlulukla söylenmeyeni söylemeye, görünmeyeni görünür kılmaya çalıştık.

"Tahammülümüz kalmadı"

"Halk sağlığını önceleyen bilimsel bilgiler ışığında salgının ilk gününden itibaren Sağlık Bakanlığı ile görüşmeler talep ettik, randevu taleplerimize yanıt gelmedi. 50 metreye varan yazılar yazdık, cevap alamadık, medya aracılığıyla uyardık yapılması gerekenleri söyledik ama duyulmadık.

"Bugün buradayız çünkü duymama görmeme şansınız yok, bugün buradayız çünkü ölümleri görmeye tahammülümüz kalmadı, meslektaşlarımızın tükendiğine tanıklık etmeye tahammülümüz kalmadı!

"Bugün geldiğimiz noktada, eksik, yanlış, tutarsız politikalar, başarısız salgın yönetimi neticesinde kontrol altına alınamayan Covid-19 pandemisi üçüncü ve en büyük pikini yapıyor. Günlük vaka sayıları 60 bine dayandı, can kayıpları gerçek rakamların ancak üçte birini yansıtan resmi rakamlarda bile 250'yi aştı. Geç kaldınız, önlenebilir ölümleri önlemediniz! Her gün yüzlerce insanımızı kaybettiğimiz son durumda acil adımlar atılmalıdır." 

Diyarbakır'da sağlıkçılar eylem yaptı

Diyarbakır'da da Amed Sağlık Platformu'nun eylemi polisler tarafından engellendi. İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde yapılmak istenen anma, "Kurum içi" denilerek izin verilmedi.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre; kaldırımın üzerinde anma etkinliğine izin verileceğinin belirtilmesi üzerine platform üyeleri duruma sert tepki göstererek, etkinliği düzenlemedi.

Sendikal hakların yerle bir edildiğini belirten platform üyeleri ile polis arasında tartışma çıktı.

Açıklama yapılmamasına tepki gösteren SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, "Bu ülkede sağlıkçıların önlenebilir tedbirler alınmadığı için yaşamını yitirdiğini biliyoruz. Bugün itibariyle 403 sağlık emekçisi yaşamını yitirdi" dedi.

Platform üyeleri daha sonra Sağlık Müdürlüğü'ne giderek yaşamını yitiren sağlık çalışan Cuma Kurt'un masasına karanfiller bıraktı. Ancak polisler, gazetecilerin binaya girişine de izin vermedi.

Sağlıkçılar daha sonra Kurt'un mezarını ziyaret etti.