"Pandemi de sorumluluğu halka, cezayı da sağlıkçıya kesemezsiniz" diyen SES Genel Merkezi, "yaşatmak için yaşamak istiyoruz" dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık emekçilerinin izin, emeklilik ve istifa haklarının ellerinden alınması ve taleplerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, sağlık emekçileriyle ilgili son yayınlanan genelgeyle emeklilik, istifa ve izin haklarının ortadan kaldırıldığını, tayinler durdurulurken sürgünlerin önünün açıldığını belirterek, bunu kabul etmediklerini söyledi.

127 SAĞLIK ÇALIŞANI YAŞAMINI YİTİRDİ
Yapılan birçok bilimsel çalışmalarda ve çeşitli ülkelerden elde edilen verilere göre, sağlık çalışanlarının yeni tip koronavirüs (Covid-19) sıklığının toplumun çok üstünde olduğunu kaydeden Atabey, "Açıklamanın yapıldığı bu saate kadar 127 sağlık çalışanı hayatını kaybetti ve 40 binin üzerinde sağlık çalışanı enfekte oldu. Uluslararası Çalışma Örgütü gibi kuruluşlar ve 129 ülkenin meslek hastalığı veya iş kazası olarak tanımlanmasına rağmen bildirim yaptırılmaması ekonomiye yükünden dolayı engellenmektedir. Yine temel ücret arttırılmamakta, verdikleri 3600 ek gösterge sözü yerine getirilmemektedir" dedi.

'YAŞAMA HAKKI YOK SAYILIYOR'
Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile sağlık emekçilerinin mağduriyetlerinin daha da arttırıldığına değinen Atabey, "Bütün bu düzenlemeler yapılırken sağlık emekçisinin en temel insan hakkı olan yaşama hakkı ve dinlenme hakkı yok sayılmaktadır. Sağlık hizmetlerinde uygulanan yanlış politikalar sonucunda artan maliyet baskısı sonucu iktidar, sağlık hizmetlerinin yetersiz sayıdaki sağlık emekçisiyle yürütülmesini, tercih etmiştir" ifadelerini kullandı.

'SAĞLIK ÖRGÜTLERİ KARAR ALMA SÜRECİNDE OLMALI'
Atabey, Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, şu talepleri sıraladı:

■ Atama bekleyen binlerce sağlık emekçisinin derhal kadrolu, güvenceli ataması yapılmalıdır.
■ Haksız, hukuksuz şekilde işlerinden edilmiş olan KHK'li sağlık emekçileri işlerine döndürülmelidir.
■ Güvenlik soruşturması sebebiyle işe başlatılmayan sağlık emekçileri bir an önce işlerine başlatılmalıdır.
■ Pandemi yönetiminde sağlık alanındaki emek ve meslek örgütleri karar alma süreçlerine dahil edilmelidir.
■ Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmalıdır.
■ Sağlıkta şiddet önlenmelidir.
■ Bütün sağlık emekçilerinin yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe esas temel ücret, 3600 ek gösterge, fiili hizmet süresi zammı gibi beklentileri karşılanmalıdır.
■ Kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine idari izin verilmelidir.

'YAŞAM HAKKIMIZI İSTİYORUZ'
Atabey, devamında şunları söyledi: "Dinlenme ve görevden çekilme hakkımız aynı zamanda yaşam hakkımızdır, yaşatmak için yaşamak istiyoruz, yaşam hakkımıza sahip çıkıyoruz. Gerçek sendikaya ihtiyaç duyan tüm sağlık emekçilerini sendikamız çatısı altında örgütlemeye, birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz."

(ETHA)