Gazete ve gazetecileri fişleyen "Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları" raporuyla gündeme gelen SETA, bu defa işten atma ve istifa haberleriyle gündemde. Önceki gün fişleme raporunda imzası olan İsmail Çağlar ve 20 kişinin işten atıldığı öne sürülmüştü. Olayla ilgili kulislerde SETA içerisinde iki klik arasında ‘uyumsuzluk’ oluştuğu konuşuluyor. Buna göre İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a yakın olan 'İstanbul ekibinden' 12 kişi kovuldu. Bu ekibe yakın diğer isimlerse tepki göstererek istifa ettiklerini açıkladı.

ALTUN'A YAKIN İSTANBUL EKİBİ TASFİYE EDİLDİ

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Genel Koordinatör Burhanettin Duran ile anlaşamayan ekibin işten atılmasının akabinde Veysel Kurt, Hasan Basri Yalçın, Enes Bayraklı gibi isimler, sosyal medyada yaptıkları istifa açıklamalarında 'Cumhurbaşkanına sadakat' ve 'büyük Türkiye vizyonu' vurgusu yaptı. Fahrettin Altun'un işten atılan isimlerle ortak kitap çalışmaları bulunuyor. Altun ayrı ayrı, Hasan Basri Yalçın ve İsmail Çağlar ile iki kitap çıkarmış. İşten atılan ya da istifa edenler İstanbul'daki farklı üniversitelerde görev yapmaları nedeniyle SETA'yı yakından tanıyanlar tarafından 'İstanbul ekibi' olarak anılıyorlar.

İKİ KLİĞİN ANLAŞMAZLIĞI

İstifa ettiğini duyuran İsmail Çağlar, bir süre önce Cumhurbaşkanı imzasıyla Basın İlan Kurumu Genel Kurulu üyeliğine atanmıştı. İstifa açıklamasında da "işten çıkarmaları yanlış bulduğum için ayrıldım" dedi. Ancak Çağlar'ın aslında istifa etmediği, işten atıldığı iddia ediliyor. Dün akşam ortaya çıkan istifa açıklamaları da yeni değil, bir aylık sürecin sonucu. Bir ay önce ilk olarak 12 isim işten atıldı. Bunlar arasında İsmail Çağlar ile Hasan Basri Yalçın da bulunuyordu. Dün akşam itibariyle SETA'dan 8 kişinin istifasını açıklamasıyla birlikte toplam 20 kişinin ilişkisi kesildi.

ALTUN ERDOĞAN'I İKNA ETMEYE ÇALIŞTI İSTİFALAR BİR AY BEKLETİLDİ

İstanbul ekibinin tasfiyesiyle 8 kişinin istifasının bir ay bekletilmesinin nedeni olarak ise Fahrettin Altun'un Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ikna etmeye çalışması gösteriliyor. Buna göre Altun, kendine yakın ekip hakkında verilen karara müdahale etmeye çalıştı ancak sonuç alamadı. Tasfiyeyi gerçekleştiren kliğin ise 'Sakarya ekibi' olarak anılan grup olduğu düşünülüyor. Sakarya ekibi adını, büyük çoğunluğu Sakarya Üniversitesi kökenli siyaset bilimci olan hocalardan oluşması nedeniyle almış. Bu ekibin başında ise Berat Albayrak'a yakınlığıyla bilinen, istifası sonrası 'arka çıkan' yazılar yazan Burhanettin Duran yer alıyor. Duran, aynı zamanda Sabah gazetesi yazarı.

TASFİYENİN ARDINDA ALBAYRAK MI VAR?

Burhanettin Duran'ın arkasında 'bir güç' olmadan böyle bir tasfiyeyi gerçekleştiremeyeceği de iddia ediliyor. Bu gücün ise SETA'yı finanse eden Albayraklar olduğu savunuluyor. Albayrakların onayı olmadan tasfiyenin olmayacağı ileri sürülüyor. SETA'nın gazeteleri fişleyen raporundan sonra Alman hükümetine kuruluş hakkında soru önergesi verilmişti. Önergede SETA'nın kimler tarafından finanse edildiği de sorulmuştu. Finans kısmıyla ilgili önergeye şu yanıt gelmişti: "Federal Hükümet'in bilgisine göre SETA bir devlet kuruluşu değildir. Merkezi Ankara'dadır, İstanbul, Brüksel, Washington, Kahire ve 2017'den beri de Berlin'de bir şubesi bulunmaktadır. Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edilmektedir."