AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Belki bayanlardan bile uzaya gitmek isteyen vardır" diye duyurduğu 2023 projesiyle ilgili Axios, "Rusya ile işbirliği olabilir" vurgusu yaparken, Rusya medyası da habere geniş yer verdi.

AP ve Reuters haber ajansları haberi geçerken, Erdoğan'ın "küresel bir marka yaratma" sözlerine vurgu yaptı. ABD merkezli politik haberler mecrasi Axios'un teknoloji analisti Jacob Knutson ise Rusya detayının altını çizdi. 

"Uzay işbirliği taslak sürecinde"

Knutson, "Büyük resim" başlığı altında şunları yazdı: 

"Rus devlet medyası Salı günü, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım'ın Türkiye'nin Rusya ile uzay işbirliği konusunda anlaşma taslağı sürecinde olduğunu yazdı. 

Haberlere göre Yıldırım, "Elbette Rusya çok önemli bir uzay ülkesi, bunun farkındayız. Gerçekten işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.

Haberde Erdoğan'ın, geçtiğimiz ay Tesla ve SpaceX patronu Elon Musk ile uzay teknolojilerinde Türk şirketleriyle olası işbirliği hakkında konuştuğu da hatırlatıldı. 

Rusya basını ne diyor?

Rusya'nın TASS Ajansı, "Erdoğan Türkiye'nin uzaydaki planlarından bahsetti" başlığıyla gördüğü haberde, Türkiye'nin uzaya erişim kazanmak için uluslararası katılımlı bir uzay üssü kurmayı planladığını yazdı.

Erdoğan'ın, ülkesinin yeni nesil uyduların geliştirilmesinde milli bir marka oluşturmayı planladığı sözlerine yer veren İzvestiya gazetesi de Türkiye'nin 2028'de uzay aracını yakın yörüngeye çıkarmak istediğini belirtti.