İran'da aralarında çocuk yaşta zorla evlendirilmiş Shoheila Abedi’nin de bulunduğu 3 kadın eşlerini öldürdüğü gerekçesiyle Çarşamba günü idam edildi. Bu idamlarla birlikte 2013 yazından bu yana İran'da idam edilen kadın sayısı 140'a yükseldi.

KADINLARIN ÇOĞU ŞİDDET MAĞDURU

Senobar Jalali, Gohardasht Cezaevinde, Soheila Abedi, Sanandaj Merkez Cezaevinde ve Farank Beheshti, Urmiye Merkez Cezaevinde aynı gün infaz edildi. 3 kadının idamından tam bir hafta önce 21 Temmuz'da Robab Danaii, İran'ın merkezindeki Yezd Hapishanesinde idam edilmişti. İran rejimi böylece sadece bir hafta içinde dört kadını idam etmiş oldu.

İran Ulusal Direniş Konseyi (NCRI) Kadın Komitesi daha önce İran rejimi tarafından idam edilen kadınların birçoğunun aile içi şiddet mağduru olduğunu ve nefsi müdafaa amacıyla hareket ettiklerini açıklamıştı.

NCR-Iran'ın haberine göre, aile içi şiddet mağduru olan Senobar Jalali, kocasını öldürdüğü için Qarchak Cezaevinde tutukluyken 26 Temmuz Salı günü Gohardasht Cezaevi'ndeki hücre hapsine nakledildi. Afganistan vatandaşı olan Jalali ile aynı koğuşta kalmış olan bir kişi NCR-Iran'a, "5. koğuşta onunla birlikteydim. Serbest bırakılmak için çok uğraştı. Hapishanede çok çalıştı, bulaşık ve çamaşır yıkadı. Gergindi ama özgürlük için umutluydu. Sürekli çalışıyordu. Afganistan kurallarına göre kan parasını ödemesi ve geri kalanı için hapishanede zaman geçirmesi gerekiyordu. Ama onu idam ettiler" diye konuştu.

İRAN CEZAEVLERİ VAHŞET DOLU: İDAM, KISAS, İNTİKAM, TAŞLAYARAK ÖLDÜRME...

İran Ulusal Direniş Konseyinin ulaştığı, Cezaevleri Kurumu tarafından kaydedilen istatistiklere göre;

  • 5 bin 197 kişi idam ya da kısas cezasına çarptırılmış durumda. 39'u kadın olmak üzere 1366'sı idam cezasına çarptırıldı.
  • Aralarında 144 kadının da bulunduğu 3 bin 831 mahkum ise kısas ya da intikam cezasına çarptırıldı.
  • 60 idam mahkûmu 2020 yılında işledikleri iddia edilen suç sırasında 18 yaşından küçüktü.

Belgelerde ayrıca 23'ü kadın 51 kişinin taşlanarak idam cezasına çarptırıldığı ve 107 mahkûmun da uzuvlarının kesildiği belirtildi.

KADINLAR, MUHALİFLER, AZINLIKLAR ÖLÜM CEZALARININ HEDEFİNDE

İran rejimi ölüm cezasını bir cezalandırma biçimi olarak kullanırken pek çok vakada dini ve etnik azınlıklar, siyasi muhalifler ve kadınlar ayrımcı bir şekilde ölüm cezasının hedefi oluyor. İran'da halen çok sayıda kadın idam cezasıyla karşı karşıya.

İran'da 2019 yılında 16 kadın asıldı. Aralık 2019'da İran'ın çeşitli hapishanelerinde 6 kadın rejim tarafından idam edildi.

7'si 22 Kasım-21 Aralık 2021 tarihleri arasında olmak üzere 2021 yılında 18 kadın idam edildi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre İran'da 2022'nin ilk 6 ayında 250'den fazla kişi idam edildi ve bu sayı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla iki kattan fazla arttı.

11 YILDA 164 KADIN İDAM EDİLDİ

Sivil toplum kuruluşunun hazırladığı Kadınlar ve Ölüm Cezaları Raporu’na göre ise 2010 ile 2021 arasında İran’da 164 kadın idam edildi. 164 kadının 6’sının çocuk gelin olduğu vurgulandı. Bu konudaki açıklamada “Bilinen cinayet vakalarının yüzde 66'sında kadınlar, kocalarını veya partnerlerini öldürmekten hüküm giymiştir” denildi. Rapora göre İran, en fazla kadının idam edildiği ülkeler arasında yer aldı.