2014 yılından bu yana çok yaygın şekilde olmasa da kutlanan. kim tarafından nasıl ilan edildiği bilinmeyen bir  '21 Ekim Dünya Gazeteciler' günü daha geride kaldı. Gazetecilerin de bilmediği bu günü takvimlerine not eden bazı kurum ve kuruluşların yayımladığı kutlama mesajları yayımladı.

Gazeteci meslek örgütlerinden yalnızca Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, “21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü” olarak kutlanan özel bir basın günü olmadığını duyurdu. Bunun dışında günle ilgili hiçbir açıklama yapılmadı.

Kısa bir Google taramasında karşımıza çıkan bilgilerin bir bölümü şöyle:

►İktidardaki siyasetçiler 2014 yılında hiçbir açıklama yapmadan 21 Ekim’i “Dünya Gazeteciler Günü” diye aniden kutlamaya başladı. Bugün bazı muhalefet temsilcileri de kutlama mesajları yayımladı. Ama ’21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü dünya bilmiyor, Türkiye’deki gazeteciler ise bu tarihin “sırrına” dair siyasetçilerden açıklama bekliyor.

‘Dünya Gazeteciler Günü diye bir gün yok!’

►Basın İlan Kurumu’nun bugüne dair ilk kutlama mesajlarına göre 21 Ekim 1860 tarihinde Tercüman-ı Ahval gazetesinin Osmanlı Devleti’nde bir Türk vatandaşının çıkardığı ilk özel Türkçe gazete olarak yayımlanması nedeniyle bu tarih seçilmiş. Ancak gazeteciler zaten birkaç farklı tarihte çeşitli anmalar ve kutlamalar yaparken 21 Ekim’i de kimin ve neden seçtiği, üstelik uluslararası bir niteliği olmamasına rağmen niye “dünya gazetecileri” için bir gün ilan ettiği meçhul.

Gazetecilerin günleri: 3 Mayıs, 24 Temmuz ve 10 Ocak

►Uluslararası alanda gazeteciliğin kutlandığı en yaygın tarih, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bu tarihi 1993’te aldığı kararla bir gazetecilik günü ilan etmişti. O günden beri her yıl bu tarihte UNESCO himayesinde kutlamalar yapılıyor.

►Türkiye’de de gazeteciliğe dair anma veya kutlamaların yaygın olarak yapıldığı iki önemli tarih var. İlki, Türk basınından sansürün kaldırılışının (1908) yıl dönümü olarak 1948’ten beri takvimlerde yer alan “24 Temmuz Basın Bayramı.” Önceleri gerçek bir bayram gibi kutlanan bu tarihte, 12 Mart 1971 askeri darbesinden beri, basın özgürlüğü ihlallerini protesto etmek amacıyla anma ve dayanışma etkinlikleriyle/mesajlarıyla yetiniliyor.

►İkinci önemli tarih ise 1961’den bu yana takvimlerde yer alan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. O tarihte Türkiye’deki basın çalışanlarının önemli yasal kazanımlar elde ettiği “212 sayılı kanun” yasalaşmıştı.

KUTLAMA MESAJLARI

Varlığı tartışılan Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar ve Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık birer kutlama mesajı yayımladı.

Mesajlar şöyle:

BASIN VE HABERLEŞME ÖZGÜRLÜĞÜ VAZGEÇİLMEZ UNSUR

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Demokratik ülkelerin vazgeçilmez unsurlarının başında, basın ve haberleşme özgürlüğü geldiğini vurgulayan Başkan Altuğ şunları dile getirdi: “Gazeteciler; haber alma özgürlüğü, toplumsal farkındalık oluşturulması, ifade ve fikir hürriyetinin kamusal alanda yayılabilmesi açısından büyük bir sorumluluğa sahiptir.

Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazetecilerimiz, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak büyük bir görev icra etmektedirler. Gazeteciler birçok zorluğa göğüs gererek gecesini, gündüzüne katıp, her şartta canla başla çalışarak yazdıkları haberlerle bilgi akışını objektif bir şekilde sağlayarak toplumu bilgilendirme görevlerini yerine getirmektedir.

Tüm bu duygu ve düşüncelerimle başta Sakaryalı yerel gazetecilerimiz olmak üzere tüm gazetecilerimizin 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nü kutluyor, meslek hayatlarında başarılarının devamını diliyorum”

TOPLUMUN GÖZÜ, KULAĞI, SESİ

Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü yayınladığı bir mesaj ile kutladı.

Toplumun gözü kulağı, sesi olan gazetecilerin özverili çalışmalarının önemine değinen Alemdar, “Gazeteci dostlarımız, zor koşullar altında dünyanın en önemli mesleklerinden birini icra etmektedirler. Kamu yararının gözetilmesi gibi erdemli bir anlayışla toplumsal bilincin geliştirilmesini amaçlayan, ülkede ve dünyada meydana gelen gelişmeleri kamuoyuyla paylaşma yolunda özveriyle emek harcayan tüm basın mensuplarının 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutluyorum. Bu vesile ile başta Sakarya medyası olmak üzere tüm basın mensuplarına meslek hayatlarında başarılar diliyorum” dedi.

SYKD’NİN MESAJI

Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü nedeniyle bir kutlama mesajı yayımladı. Kırık mesajında şu ifadelere yer verdi.

“Kamuoyunu doğru ve hızlı şekilde bilgilendiren, gazeteciliği kendine ilke edinmiş değerli basın mensuplarımızın 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nü kutluyoruz.

Demokrasimizin temel taşlarından olan basın, düşünce, anlatım ve haber alma özgürlüğünün en etkili aracıdır. Ülkemizin ve şehrimizin sorunlarını kamuoyuna aktaran, çözüm önerileriyle toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan tüm basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz."