Yaklaşık 200 gazetecinin bir araya gelerek kurduğu Ajans Bizim, yayın hayatına başladı.

Geçen yıl kuruluş çalışmalarına başlanan ajans, bir süredir de kapalı devre yayın yapıyordu.

Anadolu Ajansı'nın eski ekonomi müdürü Metin Türkyılmaz, eski fotoğraf editörü Abdurrahman Antakyalı ve eski parlamento haberleri müdürü Süfyan Kızılaraslan'ın koordine edeceği ajans, dün itibarıyla (10 Mart 2021 Perşembe) yayına geçti.

Türkiye'nin birçok ilinin yanı sıra Fransa, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Yunanistan, İngiltere ve Macaristan'da da muhabirleri bulunduğu belirtilen Ajans Bizim, bir süreliğine açık yayıncılık yapacak.

Daha sonra yalnızca abonelerine yayın yapacak olan Ajans Bizim, abonelik gelirlerinin gazeteciler tarafından eşit paylaşımına dayalı bir sistemle yoluna devam edecek.

Özel habere, araştırma dosyalarına ve raporlara da ağırlık verecek olan Ajans Bizim'de rutin haberler de yer bulabilecek.

Ajans Bizim'in koordinatörlerinden Abdurrahman Antakyalı, ajansın kuruluş sürecini, iddialarını ve çalışma biçimini Independent Türkçe'ye anlattı.

"Gelir adil bölüşülecek"

Merkezi Ankara'da olan ajansta sabit maaşla ve kadrolu çalışan hiç kimsenin olmadığını ifade eden Antakyalı, abonelerden elde edilecek gelirin, o ay üretilen haber sayısına bölüneceğini ve ortaya çıkacak rakamın haber başına telif ücreti olarak belirleneceğini söyledi:

Bu sistemle, her muhabir, başka muhabirlerin yapmış olduğu haberlerden de pay alacak ve adil paylaşım olacak. Abone sayısı arttıkça, muhabirlerimizin geliri de artacak. Bu da teşvik edici bir sistem.

Türk medyasında genel yönelim, 'Bana çalışırsan sadece benimsin' şeklinde yürüyor. Biz, başka kurumlara çalışanların bize haber yapmasında sorun görmediğimiz gibi, bize haber yapan gazetecilerin başka kurumlara haber yapmasını da engellemeyeceğiz. 

"Kapsayıcı olacağız"

Ajans Bizim'in temel özelliğinin, kadrosunun büyük çoğunluğunun ajanslarda çalışmış gazetecilerden oluşması olduğunu söyleyen Antakyalı, çok deneyimli isimlerin Ajans Bizim'de yer aldığını belirtti. "Ajans haberciliği dilinin çok kapsayıcı olması gerektiğine inanıyoruz. Dilimizde, haber seçimimizde kapsayıcı olacağız" diyen Antakyalı, ajansta 40 - 45 yıl deneyimi olan gazetecilerin yer aldığını da sözlerine ekledi. 

"Mesleğimiz hacıyatmaz gibi, darbe yiyor ama ayağa kalkmasını biliyor"

Ana akım medyadaki erimeye dikkati çeken Antakyalı, "Gazetecilik öldü deniyor. Tamam da yerine ne koyacaksın? Şekil ve mecra değiştiriyor ancak mesleğimiz hacıyatmaz gibi. Her yerden darbe yiyor ancak bir şekilde ayağa kalkıyor. Ekibimizin tamamı, en iyi yaptığı işin gazetecilik olduğunu biliyor." dedi.

Hedeflerinin iki yıl içinde görüntülü haberciliğe geçiş olduğunu söyleyen Antakyalı, abone gelirleri ve kitle fonlamalarıyla bunu sağlayacaklarını, ajans için yatırımcı istemediklerini de sözlerine ekledi. 

"Hedefimiz ikinci ajans olmak"

Ajans Bizim'de siyaset, güvenlik gibi konularda rutin haberlerin de yer alacağını ancak diğer ajanslardaki gibi ağırlığın burada olmayacağını söyleyen Antakyalı, şöyle konuştu:

Türkiye'deki mevcut ajansların günlük yayınlarının içinde siyaset ve güvenlik gibi konular çok büyük dilimi kapsıyor. Türkiye'deki basın yayın kuruluşlarının büyük çoğunluğunun birden fazla ajansa aboneliği var. Bizim hedefimiz, rutinin takip edileceği yer olmak değil. Kurumlar, rutini başka yerden takip edebilir fakat bizden özel içerik elde edebilecekler. Bizim kısa vadedeki hedefimiz, kurumların ikinci ajansı olmak. 

Ajans Bizim'de toplumun yoksul bırakılmış, ötekileştirilmiş kesimleri, emek dünyası gibi konular yer alacak. Öte yandan, aktivist gazeteciliğe de kesinlikle karşıyız. Kızgınlıkla hareket etmeyeceğiz. Bu, eleştirel konuların bizde yer bulmayacağı anlamına da gelmiyor. Ama Ajans Bizim, aktivizm için kullanılmayacak.