Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Rus haber ajansı TASS’a yaptığı açıklamada bugün WhatsApp’ta yaşanan erişim sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Açıklamada, WhatsApp’ın Rus yasalarını ihlal etmeye devam ettiğine işaret edilerek, “Bu mesajlaşma uygulaması ülkede terör eylemleri düzenlemek, failleri işe almak, vatandaşlarımıza karşı dolandırıcılık ve diğer suçları işlemek için kullanılıyor.” ifadesi yer aldı.
Rusya’nın bu suçları engelleme yönündeki adımlarına WhatsApp’ın uyum sağlamadığı belirtilen açıklamada, “Bu nedenle WhatsApp’a karşı sürekli kısıtlayıcı önlemler alıyoruz. Kısıtlamalar aşamalı olarak uygulanıyor ve kullanıcıların diğer mesajlaşma uygulamalarına geçmesine olanak tanıyoruz.” denildi.
Roskomnadzor, vatandaşların yerli mesajlaşma uygulamalarına yönelmesi gerektiğini vurgulayarak, WhatsApp’ın Rus mevzuatına uyum göstermemesi halinde tamamen engelleneceğini bildirdi.
Öte yandan Rusya’da güvenlik ve dolandırıcılıkla mücadele kapsamında WhatsApp ve Telegram üzerinden yapılan aramalara kısıtlama getirilirken, kısa süre önce piyasaya sürülen yerli mesajlaşma uygulaması MAX’ın, özellikle kamu kurumlarında hızla yayılmaya başladığı aktarıldı.




