Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dünyayı sarsan koronavirüs salgınıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Koca Türkiye'de koronavirüs vakalarının olduğu ancak saklandığı yönündeki iddiaları sert dille yalanladı.

"SORUN KÜRESEL, MÜCADELE ULUSAL"

Sağlık Bakanı Koca, İtalya'da ölüm sayılarının arttığını, Almanya'da sadece son 24 saatte artan vaka sayısının 111, İspanya'da 326, İsviçre'de 42, İsveç'te 45 olduğunu ve bu sayıların daha büyük oranlarla artmaya devam ettiğini bildirdi.

Fransa ve Almanya'da artışın daha yüksek olduğuna değinen Koca, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Sorunun küresel olduğunu, mücadelemizin de ulusal olduğunu söylemek istiyorum. Bu süreçte, biz bu mücadeleyi ulusal, yerel kendi vatandaşımızla birliktelikle aşabiliriz. Risklerin somut olduğunu, kuralların da basit olduğunu söylemek istiyorum.

Bugün itibarıyla toplam vaka sayısı 109 bin 498'e yükselirken, dünya genelinde de 3 bin 810 kişi hayatını kaybetti. Hastalığa yakalanıp iyileşenlerin de 60 bin 762 olduğunu biliyoruz. Türkiye'de tespit edilmiş tıbbi ifadeyle tanı konmuş koronavirüs vakası yoktur. 2 binin üzerinde şüpheli vakada numuneler çalışıldı. Geçen gün 5 gün önce bin 300'ün üzerindeydi.

Numune sayısında da giderek artış var. Şu an 700'ün üzerinde ilave oldu. 2 bini geçen bir numune çalışması oldu. Hiçbirinde pozitif test sonucunun olmadığını özellikle ifade etmek istiyorum. Virüs ülkemize gelecekse büyük ihtimalle yurt dışından yeni girişlerle veya yurt dışından dönüşlerle olacaktır."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Bakan Koca, kronik hastalığı bulunanlar dahil 50 ve 60 yaş üstü olanların zorunlu olmadıkça şu dönemde dışarı çıkmaması gerektiğini belirtti.

Ellerin normal sabunla sık sık yıkanması, evden çıkılacaksa mutlaka maske takılması, soğuk algınlığı belirtisinde en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini vurgulayan Koca, rapor alınması durumunda sağlık kuruluşlarının yeterli olduğunu ifade etti.

"Sorun küresel, mücadelemiz ulusal. Riskler somut, kurallar da basit." diyen Koca, benzer tedbirlerin alınması için özellikle başta komşu ülkeler olmak üzere tüm ülkelere çağrıda bulunduklarını ama maalesef bu çağrıya karşı gerekli tedbirlerin çok geç alındığını dile getirdi.

Özellikle öncelikle kalabalık ortamlardan bütün vatandaşların mümkün mertebe uzak durması gerektiğini vurgulayan Koca, şöyle konuştu:

"Virüsün yaygın olduğu şehirlere seyahatler mecburi bir durum yoksa ertelenmelidir. Buralarda yaşayanlar ise mümkün olduğu kadar evlerinde kendilerini izole etmelidir. Yurt dışından Türkiye'ye gelenlerin bu süreçte demin bahsettiğim şekliyle evde izole olarak kalmalarının şu dönemde çok önemli olduğunu çünkü ülkede olmayan bu virüsün bundan sonra gelişi ancak yurt dışından gelişle söz konusu olacak. O nedenle yurt dışından gelenlerin bunu taşıyabileceğini ve bu süreçte 14 günlük zaman diliminde mümkün mertebe başka biriyle temas etmemelerini önemsiyoruz.

Virüsün sınırlarımızdan içeri girmesini önlemeliyiz. Dünyadaki ülkelerin tamamıyla bütün Avrupa ile özellikle başta olmak üzere gelişlerimizi kesmeye imkan yok. Bir başka ülkeden alabileceğimiz bir yardım da yok çünkü Türkiye olarak yardım edebilecek konumda olan ülkelerden biri biziz. Avrupa ülkeleri gerekli hassasiyete hala sahip değil, birbirleriyle ilişkisini hala sınırlamadı. Kendi halkları için gerekli tedbirleri almayan ülkelerin, virüsün bize bulaşmasını önlemek için teşebbüste bulunabilecekleri yönünde beklentimiz de olamaz. Ülkemizin bu salgından henüz etkilenmemiş olması, erken dönemde aldığımız tedbirler sayesinde. Ancak bu hastalıktan uzak kalmamız mümkün olmayacaktır."