Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yarın Eti Maden İşletmeleri'nde başlaması beklenen grevi erteledi.

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan karara göre, Türkiye Maden İşçileri Sendikası tarafından alınan grev kararı, "milli güvenliği bozucu nitelikte" görüldüğü gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi.

Karar, Eti Maden İşletmeleri'ne bağlı Ankara, Balıkesir, Eskişehir ve Kütahya'daki dört işletmeyi kapsıyor.

Hafta başında Türk-İş'e bağlı sendikalar, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldıklarını açıklamıştı. Kararın ilk olarak, 2 bin 100 işçinin katılımıyla yarın Eti Maden'de uygulanması bekleniyordu.

Erkan Baş'tan 26 gündür grevde olan Gübretaş işçilerine ziyaret
Erkan Baş'tan 26 gündür grevde olan Gübretaş işçilerine ziyaret
İçeriği Görüntüle

Görüşmelerde işveren tarafı işçilere bu yılın ilk altı ayı için yüzde 24, ikinci altı ayı için ise yüzde 11 zam teklif etti. Gelecek yıl altı aylık dönemlerde yüzde 10 ve yüzde 6 maaş artışı önerildi.

TBB Başkanı'ndan tepki: Anayasa ihlali

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Türkiye Maden İşçileri Sendikasının grev kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ertelenmesine tepki gösterdi.

X hesabından, "Neredeyse her alanda Anayasa Mahkemesi kararlarının hiçe sayılmasıyla karşılaşıyoruz" diye yazan Sağkan şu açıklamayı yaptı:

"AYM, 2015 tarihli Kristal-İş kararında, grev ertelemelerinde millî güvenlik gerekçesinin hiçbir somut dayanağa bağlanmadan kullanılamayacağını açıkça belirtmişti. AYM, aynı tespiti Birleşik Metal-İş kararında da yineledi. Ama o günden bu yana 14 grev daha, yine soyut bir şekilde 'milli güvenliğin bozulduğu' gerekçesi öne sürülerek ve hiçbir somut açıklama getirmeden ertelendi."

TBB Başkanı Sağkan "Bu uygulama açıkça Anayasa'nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkını ihlal etmektedir" dedi.