Yöneylem Sosyal Araştırma Merkezi’nin araştırmasına göre, halkın yüzde 79’u ÖSYM tarafından düzenlenen merkezi sınavların adil bir biçimde yapıldığını düşünmüyor.
Ağustos ayında gerçekleştirilen araştırmaya göre, “Evet sınavlar adil bir şekilde gerçekleştiriliyor” diyenlerin oranı, sadece yüzde 14’te kaldı.
Yüzde 79’luk kesim, ‘Sınavlar adil değil” derken, cevap vermeyen ya da fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 7.1 olarak hesaplandı.

AKP-MHP SEÇMENİ DE GÜVENMİYOR
Parti tercihlerine göre sınavlar hakkında düşüncelere bakıldığında, iktidar partilerinden AKP seçmeninin yüzde 51,4’ü, MHP’nin de yüzde 61,6’sı sınavların adil biçimde gerçekleşmediğini düşünüyor.
AKP’lilerinh yüzde 33,7’si, MHP’lilerin de  yüzde 31,2’si sınavların adil bir biçimde yapıldığı inancını taşıyor.

EN YÜKSEK GÜVENSİZLİK ORANI TİP VE GELECEK PARTİSİ SEÇMENİNDE
Sınavlara ilişkin güvensizlik oranı en yüksek olan seçmen grubunda yüzde 100 ile Türkiye İşçe Partisi (TİP) ve Gelecek Partisi seçmeni ile yüzde 93,9 ile CHP seçmeni  sıralanıyor. İYİ Parti’deki güvensizlik oranı 92,7, PDP seçmeninin oranı ise yüzde 86,9.

SON SKANDALLAR KPSS VE POLİS AMİRLİĞİ SINAVLARINDA YAŞANMIŞTI
Özellikle FETÖ sonrası ortaya atılan ididalarla büyük güven kaybına uğrayan ÖSYM, en son KPSS sınavında çıkan soruların, bir yayınevinin kitapçığındaki sorularla aynı olduğu iddiasıyla gündeme gelmiş ve sınav ertelenmişti.
KPSS’deki pek çok sorunun, Yediiklim Yayınevi'nin kitabıyla birebir aynı olduğunu ortaya çıkaran isimlerden olan  CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, şunları söylemişti:
“"KPSS'de 2009, 2010 ve 2015'e kadar çeşitli usulsüzlükler olmuştu; ama bu kadar usulsüzlük hiç olmamıştı. Biz, bu konunun açığa kavuşturulmasını istiyoruz. ÖSYM, 432 çalışanının görev yerini 1 ay önce neden değiştirdi? Yediiklim Yayınevi'nden çıkan 20 soruyla ÖSYM'nin yaptığı sınavda çıkan 20 soru bire bir aynı. Soruların sıra numarası, şıkları ve doğru yanıtlarının tamamı aynı. Bu konunun açığa çıkarılması gerekiyor" 

POLİS AMİRLERİ SINAVI
Bu skandaldan kısa bir sonra,  Kariyer Hocam’ adlı yayına ait "Misyon Koruma Deneme" kitabındaki soruların, 26 Haziran 2022’deki Polis Amirleri Eğitimi Merkezi (PAEM) 7’nci dönem sınavında sorulduğu iddia edilmişti.
Bu konuyu gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:
“Her yıl milyonlarca insan, meslekleri ve kariyeri için kamunun açtığı sınavlara hazırlanıyor. Büyük emek ve çaba sarf ediyorlar. Maddi manevi yıpranıyorlar. Ancak sonuçta hem emeklerinin karşılığını alamıyorlar hem de büyük bir adaletsizliğe maruz kalıyorlar. KPSS ile ilgili skandal ortaya çıktığında, sosyal medya hesabımdan bir paylaşım yapmış ve son 7 yıldır PAEM sınav sorularının neden açıklanmadığını, saklananın ne olduğunu, bu sınavda da KPSS skandalında olduğu gibi birebir benzerlikler çıkabileceğinden mi endişe ettiklerini sorgulamıştım. Bugün görüyoruz ki PAEM-7 sınavında da aynı skandal söz konusu.

"Usulsüzlükler tespit edilmeli"
Sınavdaki soruların bazıları, ‘Kariyer Hocam’ adlı yayına ait bir sınava hazırlık kitabından aynen alınmış. Yani KPSS’deki skandal PAEM-7’de de yaşanmış. Birebir aynı skandal. Üstelik soruların alındığı kitabı hazırlayanlar, 18 sorunun birebir, 14 sorunun da çok benzer geldiğini övünerek bizzat kendileri duyuruyor. Öyle gurur duymuşlar ki ‘PAEM-7’den Önce Biz Sorduk!’ yazarak paylaşmışlar. Öncelikle PAEM-7 de KPSS gibi iptal edilmeli. Kamu sınavlarının güvenliği sağlanmalı, gerekirse -herkesin hakkı saklı kalmak koşuluyla- sınav güvenliği sağlanana kadar sınav açılmamalı. Ve en önemlisi son yıllarda yapılan tüm sınavlar bağımsız bir kurul tarafından incelenmeli. Sınavlardaki usulsüzlükler tespit edilmeli, bu usulsüzlükleri yapanlar hukuk karşı