Öğrenci Sendikası, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle “Gençliğin Durumu Raporu” hazırladı. Raporda dikkat çekici veriler yer aldı.

Öğrenci Sendikası Öğrenci Hakları Komisyonu (ÖHK), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu (TCEK) ve Sosyal Faaliyetler ve Etkinlikler Komisyonu’nun (SFEK) ortak çalışması olarak hazırlanan raporda öğrencilerin yaşadıkları maddi sıkıntılara, genç işsizliğe ve genç işçileşmeye, akademide toplumsal cinsiyet eşitliği gibi meselelere değinildi.

Raporda DİSK Araştırma Merkezi ve Genç İşsizler Platformu’nun güncel verilerine; Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Genç İşsizler Platformu, Eğitim Sen ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) gibi kurumların görüşlerine de yer verildi.

Rapordan öne çıkanlar şu şekilde:

-15-24 yaş arası erkeklerde dar tanımlı işsizlik yüzde 18,8, geniş tanımlı işsizlik yüzde 36,1 olarak seyrederken; kadınlarda dar tanımlı işsizlik yüzde 25,3, geniş tanımlı işsizlik yüzde 49,7 olarak hesaplandı.

-Yükseköğretimde, eğitimin diğer bütün kademelerinde olduğu gibi, bir önceki döneme (2018-19) göre kadın öğrencilerin katılım oranları düştü. 2019-20 dönemi verileriyle yükseköğretimde okullaşma oranı erkeklerde yüzde 40,6 ve kadınlarda yüzde 46,3 oldu

Raporun tamamına ulaşmak için: Öğrenci Sendikası