1 Mayıs 1977’de Taksim'deki 1 Mayıs kutlamasında hayatını kaybeden 42 kişi Taksim Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Anmada “1 Mayıs 1977 Katliamını unutmuyoruz! Protesto ediyoruz” yazılı pankart açıldı.

78’liler Hareketi öncülüğünde gerçekleştirilen anmaya; Emekçi Hareket Partisi(EHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Halkların Demokratik Kongresi, Yeni Dünya İçin Çağrı, Dostluk ve Kültür Derneği (DKDER), Yeşil Sol Parti, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) katıldı.

"Taksim, 1 Mayıs meydanıdır"

Kitle adına basın açıklamasını 78’liler Hareketi Sözcüsü Celalettin Can okudu. Açıklamada Taksim’in 1 Mayıs meydanı olduğu vurgulandı.

“Taksim Meydanı’ndan, 1 Mayıs Meydanı’ndan vazgeçemeyin” diyen Celalettin Can, “Taksim’in taşına toprağına, ağaçlarına, eski Sular İdaresi duvarlarına milyonların söylediği özgürlük şarkıları, direniş ve devrim marşları sinmiştir” dedi.

İstanbul depreminde yaşanan iletişim krizi TBMM'de İstanbul depreminde yaşanan iletişim krizi TBMM'de

Can, 48 yıllık hesabın sorulmadığını belirterek, 1 Mayıs 1977 hayatını kaybedenler için Kazancı Yokuşu’na anıt dikilmesi taleplerini dile getirdi.

"Vazgeçemeyiz!”

Can “Taksim Meydanını kaybetmek ne demektir?” sorusuna ise cevabı şöyle verdi:

“Özgürlük ve eşitlik mücadelesinin, kitleselleşmesini yansıttığı alanlardan uzaklaşması demektir. Mekânlarla sürekliliğin yarattığı ruh ve anlam dünyasının ve alışkanlıkların kaybedilmesi demektir. Kitlelerden kitlelere tanışma, dayanışma, güç ve moral verme de sınırlanma, yüzeyselleşme, belirsiz, karışık ve köksüz bir görüntü vermek demektir. Vazgeçemeyiz!”

Kazancı Yokuşu'nda karanfiller

Can, “Taksim meydanı, 1 Mayıs Meydanıdır, yasal olmalıdır! 1 Mayıs 1977'de bir katliamın suçluları ve güçleri yargılanmalıdır! Katledilenlerin anısına Taksim'de Kazancı yokuşu başına bir anıt yapılmalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: bianet / Ali Dinç