Emek Partisi (EMEP) Sakarya İl Başkanı Tuncay Demirtaş, 5 Haziran dünya çevre Günü'nde 6 Şubat depremlerinde büyük yıkım yaşayan illerdeki çevre kirliliği tehdidine dikkati çekti. Demirtaş, "Dünya Çevre Günü’nde başta Hatay, Malatya ve Maraş olmak üzere 11 ilin tarım ve su havzaları asbest, hastane atıkları, organik atıklar gibi yoğun bir kirlilik baskısı altında kalmaktadır" dedi.

Tuncay Demirtaş, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, doğanın yağmalanmasının sebebinin kapitalistler olduğunu ifade ederek, düzenin edğişmesi gerektiğini savundu. 1972 yılında İsveç’in Stockholm şehrinde “Sadece Bir Dünya Var” sloganıyla toplanan Birleşmiş Milletler Konferansı’nda alınan kararla 5 Haziran gününün Dünya Çevre Günü olarak belirlendiğini hatırlatan Demirtaş, "BM bu kararı doğa üzerinde geri dönülmez zararların ortaya çıkmasıyla zorunlu olarak almıştır. Bu kararın alınmasına rağmen dünya, imza atan ülke devletlerinin kolladığı kapitalistlerin eliyle bir felaketin eşiğine getirilmiştir" ifadelerini kullandı
Dünya Çevre Günü için her yıl bir slogan belirlendiğine, bu yılki sloganın ‘Plastik Kirliliğine Son Ver’ olduğuna işaret eden Tuncay Demirtaş, "Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) 2021 yılında yayımladığı rapora göre her yıl 19 ile 23 milyon ton arası plastik atık, dünya sularına bırakılıyor. Tek kullanımlık plastikler denizlerdeki kirliliğin yüzde 60’ını oluşturuyor ve 555 balık türünde yapılan araştırmada 386 türde plastik atık tespit edilmiştir. Ülkemiz yıllık 5 milyon 600 bin tonla dünyanın en çok plastik atık çıkaran dokuzuncu ülkesidir. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Türkiye 2021 yılında AB’den 685 bin tonu plastik atık olmak üzere toplam 14,7 milyon ton atık ithalatıyla dünyanın en çok atık ithal eden ülkesi durumundadır" dedi.

Van'da mazbata Abdullah Zeydan'a verildi! Van'da mazbata Abdullah Zeydan'a verildi!

Deprem bölgesindeki tehdit...


Demirtaş, şöyle devam etti: "Türkiye için yeni bir durum ortaya çıkmıştır. Depremde yaşamını kaybedenlere tamamen ulaşılmamışken enkaz kaldırma ihalesi açan AKP iktidarı felaketi inşaat şirketleri için fırsata çevirmiştir. İnşaat yıkıntı atıklarında bulunan hurdadan demire, plastikten ahşaba geri dönüşüm atıkları kâr kaynağı haline gelmiştir. Tehlikeli atıklar ve molozlar ise dere yatakları ve tarım alanlarına dolduruluyor. Dünya Çevre Günü’nde başta Hatay, Malatya ve Maraş olmak üzere 11 ilin tarım ve su havzaları asbest, hastane atıkları, organik atıklar gibi yoğun bir kirlilik baskısı altında kalmaktadır. Tarım alanları ve su havzalarının imara açılmasıyla katlanan kapitalist talan ve tahribatın, Erdoğan’ın seçim sonrasında yapımına başlanacağını duyurduğu Kanal İstanbul’la iyice artacağı ortadadır. 
Ekolojik yıkımın sorumlusu kapitalistler ve devletleridir. Yıkımdan doğan felaketin sonuçlarını, faturasını ve diyetini emekçiler ve yoksullar ödemektedir. 
Varlığı doğanın yağmalanması ve insanın sömürülmesi üzerine kurulan sistemin değişmesi için mücadeleyi güçlendirmek ve geliştirmek gerekir. 
Partimiz yaşanabilir bir dünya için işçileri, emekçileri ve üretici köylüleri 5 Haziran Dünya Çevre Gününde, yaratılan ekolojik yıkıma karşı yaşamı savunmaya ve kapitalizmden kurtulmak için sadece bir gün değil, her gün mücadeleye çağırmaktadır."