SAKARYA

Hendek Katliamı davası 14 Temmuz'a ertelendi

7 işçinin yaşamını yitirdiği patlamanın meydana geldiği havai fişek fabrikasının patronu Yaşar Coşkun, “Türkiye genelinde patlayan fabrikaların hiçbir patronu tutuklanmadı, ihale bana kaldı” dedi

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda 3 Temmuz 2000’de meydana gelen ve 7 işninin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin dava, Yargıtay’ın bozma kararı sorasında yeniden görülmeye başlandı.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nse 13 Salı günü yapılacak duruşmayla başlayacak davanın ilk duruşmasında, Yargıtayın bozma ilamına karşı sanıkların görüşleri alındı. Sanık Yaşar Coşkun Soma’da 301 kişi öldü orada bu cezayı vermediniz ben günah keçisi seçildim. Türkiye genelinde patlayan fabrikaların hiçbir patronu tutuklanmadı, ihale bana kaldı” dedi.

Başkan “Yargıtay’ın bozma kararı hakkında konuşacaksan konuş” dedi. Yaşar Coşkun bunun üzerine “Bana olası kasttan ceza verilmesi çelişkilidir, önceki heyet olası kasttan karar vermemişti, sizin de yerel mahkeme kararında direnmenizi talep ediyorum” dedi.

Yargıtay’ın bozma kararı hakkında Asiye Angın, Ahmet Çağırıcı, Aslı Bozkurt “Yargıtay ilamını kabul etmiyoruz” dediler.

Yaşar Coşkun Vekili Abdurrahim Burak “Yargıtay tarihinde rastalamadığımız bir karar verdi. Bundan sonra trafik kazasını 2 kere geçirirseniz bu olası kasttır diye emsal karar verebilir” dedi. Devamında “Bu saatten sonra vereceğimiz her karar sizin kararınız olacak ve siz de tarihe geçeceksiniz” dedi ve araya giren Başkan: “bizim için değişen bir şey yok” diyen Burak, "Artık hukuk, Popülist bir devire girdi, yargılamalar medyanın tesiri altında kalıyor. O yüzden vereceğiniz karar çok önemli, acaba popülist bir karar mı vereceksiniz? Yargıtay dosyayı incelememiş” ifadelerini kullandı.

Abdurrahim Burak şöyle devam etti:

“Yargıtay, Bilirkişi raporunu okumamış, Yargıtay taksir ve kast ayrımını bilmiyor demek ki, 7 kere olası kasttan 140 yıl bu ceza neye göre veriliyor, Yaşar Coşkun’un akıl sağlığının yerinde olup olmadığına dair rapor alınması gerekiyordu. Alınmadı. Benzer durumlarda benzer hükümler kurulmalıdır. Nerede hukuk güvenliği, düzeni? Diyelim ki bu salonda yangın çıktı, bilirkişi geldi size, esas defteri nerede dedi, ne alakası var. Illiyey bağı nerede?

Diyelim ki Olası kasttan hüküm kurdunuz, yaralanları ölenleri değerlendirirken nasıl bir ikili ayrıma gideceksiniz. İradeyi ikiye mi böleceksiniz”

Müvekkilinin olası kasttan sabıkası bulunmadığına vurgulayan Burak, "Gelin Başkanım yerel mahkeme kararında direnin" dedi.

"ÖNCEKİ PATLAMALARDA HİSSESİ YOKTU"

Yaşar Coşkun müdafii Av. Asena Aslan Burak da şunları kaydetti:

“Yaşar Coşkun hakkında direnme kararı verilirse zaten Yaşar Coşkun zaten ölecek. Somada 301 kişi öldü, bilinçli taksirden ceza verildi. Hepsi tahliye oldu. Bizim dosyamızda ise müvekkil tutuklu.

Yaşar Coşkun un hisselerine bakmak lazım. Yargılama aşamasında toplanmadı. Önceki patlamalarda şirkette hissesi bile yoktu. Neden suçlanıyor?

Somut delil mi var, somut deliller hepsi lehimize. Önceki patlamalarda Hissesi yok müvekkilin. Müvekkil Son 5 yılda Müsiad başkanıydı haliyle fabrika ile fiilen ilgilenmesi mümkün değildir hayatın olağan akışında”

MÜŞTEKİLER NE DEDİ?

Sanık savunmalarından sonra müştekiler söz aldı. Öne çıkan ifadeler şöyle:

-“Başka patlamalarda bu kadar ceza alınmadı dediler. Demek bu zamana kadar adalet yerini bulmamış, bundan sonra adalet yerini bulsun istiyoruz”

-“Biz canlarımız için buradayız bazıları para için burada”

-Müştekilerden bir kişi “ek olarak, Ali Rıza Ergenç Coşkun, kaçak” dedi.

-"Bir ömür boyu onun oradan çıkmasını istemiyorum, şikayetçiyim”

-Duruşma salonunda yer alan müştekilerin ortak beyanı “Yargıtay bozma kararına uyulmasını talep ediyoruz, şikayetimiz devam ediyor” dediler.

-BOZMA İLAMINA UYULSUN

Mağdur vekillerinden Av. Gülşen Uzuner “Öncelikle Yargıtay ilamına uyulsun istiyoruz. Devamında maddi vakaya dair Yargıtaya katılıyoruz. Yerel mahkeme ve istinaf mahkemeleri delilleri toplamış ancak eksik değerlendirmiştir” dedi.

Uzuner şunları kaydetti:

"Yargıtay, Kurallara uyulmadan kaçak ve ruhsatsız bir depolama olduğunu ve bu patlamanın deprem etkisi yarattığını göz önüne serdi. Can kayıplarını önleyecek tedbirler alınmamış, denetimlerden kaçıldığı ve bu sektörde coşkunların acemi olmadığı görülüyor.

Yargıtay ‘öngördün ama olursa olsun’ kastıyla hareket ettin diyor, üretimi tercih ettin diyor, sonucu isteyip istememen önemli değil; öngördün buna rağmen tedbir almadın diyor.

“Ortak beyan olarak Yargıtay bozma ilamına uyulmasını talep ediyoruz”

Savcılık Yargıtay bozma ilamına uyulmaması, direnilmesi yönünde görüş bildirdi. Sanıklar ise mütalaaya katılarak karar verilmesini istedi. Mahkeme savunmalar için süre verdi. Duruşma 14 Temmuza ertelendi.