5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 86’ncı yıldönümü nedeniyle açıklama yapan CHP Adapazarı İlçe Başkanı Çetin, "maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız" dedi.

5 Aralık Kadın Hakları Günü. Atatürk Devrimleri'nin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 86’ncı yıldönümü. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin de 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 86’ncı yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı.

‘İLK OLARAK 17 KADIN SEÇİLMİŞTİ’

Başkan Çetin, 5 Aralık 1934’te Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan değişiklerle birlikte kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini, belediye ve muhtarlık seçimlerine katılan kadınların 1935 yılında yapılan TBMM 5’inci dönem seçimlerinde 17 kadın milletvekilinin mecliste yer aldığını hatırlattı. Çetin, “Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesini kutladığımız bugün, maalesef kadının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının elinden alındığı bir süreci yaşamaktayız. Karar alma mekanizmalarında kadının eşit temsille yer alması gerektiğini savunan ve mücadele eden kadınlar olarak bizler bugün kadınların kendi hayatlarıyla ilgili karar aldıklarında bunu canlarıyla ödediklerini görmenin büyük ıstırabı ve öfkesi içerisindeyiz” dedi.

‘KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTSIN’

TBMM’deki 589 milletvekilinden sadece 102’sinin kadın olduğunu söyleyen Çetin, “Kadınlarımızın siyasette yeterince söz sahibi olmaları, karar mekanizmalarında yer almaları için kadının önündeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması devletin sorumluluğundadır. Kadının özgür ve eşit bir birey olduğunun kabul edilmesi kadının insan haklarının ihlalini ortadan kaldıracaktır. Bunun için de devletin, başta eğitim olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlarıyla birlikte koordineli ve samimi olarak toplumda kadına bakış açısını değiştirecek, zihniyet dönüşümünü yapacak politikalar üretmesi ve uygulamaya koyması zorunludur. Kız çocuklarının kesintisiz laik eğitim alması, kadın istihdamını arttıracak politikalar üretilmesi, erken yaşta evlenmelerle etkin mücadele edilmesi, kadına yönelik şiddet ve istismarın önüne geçilmesi gibi kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik adımlar hızla atılmalıdır” ifadelerini kullandı.