İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde 39 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen büyük çaplı sahtecilik operasyonunun detaylarını paylaştı. Operasyonlarda sahte diploma, sahte ehliyet ve sahte diğer resmi belgelerle kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi sistemlerine yasa dışı yollarla sızdığı tespit edilen 197 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan 37’si çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Sahte belgeler düzenleyerek e-imza üretimi yapan ve bu yollarla kamu sistemlerine yasa dışı erişim sağlayan organize yapılar tek tek tespit edilip adalete teslim ediliyor. Kamu güvenliği ve vatandaşın hakkı sahteciliğe kurban edilemez” ifadelerini kullandı.

E-İmza ile Sisteme Sızdılar

Yürütülen soruşturmalar kapsamında şebekenin çalışma yöntemlerine dair çarpıcı detaylar da ortaya çıktı. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgilere göre, zanlılar sahte belgelerle e-imza çıkararak, bu imzalar aracılığıyla devletin dijital altyapısına erişim sağlıyordu. Bu sayede çeşitli kamu hizmetlerine sahte yollarla başvurular yapılabildiği, memuriyet süreçlerinin manipüle edilebildiği ve bazı belgelerin sistemde gerçek gibi gösterilebildiği anlaşıldı.

Sahte belgeler arasında özellikle yükseköğrenim diplomaları, sürücü belgeleri ve meslek yeterlilik belgeleri öne çıkarken, bu belgelerin bir kısmının yurt dışı menşeili sahte üniversiteler adına düzenlendiği belirlendi.

Şebekenin Ulaştığı Ağ Endişe Yarattı

Operasyonun en dikkat çekici yönlerinden biri, sahte belgelerin sadece bireysel dolandırıcılık değil, organize ve hiyerarşik bir yapı tarafından üretildiğinin ortaya çıkması oldu. Yerlikaya’nın açıklamasında, bu yapıların bazı kamu görevlileriyle irtibatlı olduğu ve belge onay süreçlerinde içeriden destek aldıklarına dair iddiaların da soruşturma kapsamında ele alındığı belirtildi.

Bazı şüphelilerin daha önce memuriyet sınavlarına girmeden kamu görevlisi oldukları ya da askeri, sağlık ve eğitim gibi kritik alanlara bu sahte belgelerle giriş yaptıkları öne sürüldü.

Yüzlerce Sahte Belge Ele Geçirildi

Operasyonlarda yapılan aramalarda çok sayıda sahte belge, sahte mühür, dijital belge şablonları, renkli yazıcılar, hologram etiketleri ve sahte kimlik üretiminde kullanılan materyaller ele geçirildi. Ayrıca yurt dışından getirildiği iddia edilen sahte diploma kalıpları ve bazı belgelerde YÖK onaylı gibi gösterilen sahte denklik yazıları da bulundu.

İçişleri Bakanlığı kaynakları, ele geçirilen dijital veriler ışığında daha büyük bir ağın çözülebileceğini ve operasyonların devam edeceğini belirtti.

“Bu Suç, Milli Güvenliği Tehdit Ediyor”

Ali Yerlikaya açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bu sadece bir sahtecilik suçu değil. Bu, vatandaşın devlete olan güvenini sarsan, kamu sistemini içeriden çökertmeye çalışan, ciddi bir milli güvenlik sorunudur. Bu yüzden bu suç örgütleriyle mücadelemizi tavizsiz ve kararlılıkla sürdüreceğiz.”

Adalet Bakanlığı ve YÖK’ten İşbirliği

Olayın büyüklüğü üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Adalet Bakanlığı da sürece dahil edildi. YÖK, diplomaların hangi kurumlar adına düzenlendiği, hangi belgelerin gerçek hangi belgelerin sahte olduğu konusunda detaylı bir inceleme başlattı. Özellikle yurt dışı üniversitelerden alınmış görünen diplomaların gerçekliğinin araştırılacağı bildirildi.

Adalet Bakanlığı ise e-imza sistemleri üzerinden işlenen sahtecilik suçlarının cezai boyutlarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilebileceğini açıkladı.

Yeni Dalga Operasyonlar Yolda

Emniyet yetkilileri, şu ana kadar 39 ilde eş zamanlı operasyon yürütüldüğünü ancak soruşturmanın derinleşmesiyle birlikte yeni dalga operasyonların yolda olduğunu belirtti. Şüphelilerin dijital materyalleri ve iletişim trafiği incelemeye alındı. Kamu kurumlarında görev yapan bazı kişilerin de şüpheli listesine alınması dikkat çekti.

Karpuz üreticide 1,18, markette 8,42 TL!
Karpuz üreticide 1,18, markette 8,42 TL!
İçeriği Görüntüle

Türkiye’yi sarsan sahte diploma ve ehliyet operasyonu, yalnızca bireysel değil organize suç niteliği taşıyan bir ağın varlığına işaret ediyor. İçişleri Bakanlığı, bu tür yapıların yalnızca kamu sistemini değil, vatandaşın devlete olan güvenini de hedef aldığını belirterek kararlılıkla mücadele mesajı verdi.

Kaynak: T24