CHP Adapazarı İlçe Başkanı Ayşe Füsun Çetin, 84 milyon nüfuslu Türkiye’de 78 milyon kişinin açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirterek, “yoksulluk kader veya tesadüfi bir durum değildir. Yoksulluk mevcut politikaların bir sonucudur” dedi.

Ayşe Füsun Çetin, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de Eylül 2022 itibari ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 7bin 245 TL, yoksulluk sınırının 23 bin 600 TL, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı ise 9 bin 470 TL olduğunu hatırlattı.

Toplumun büyük çoğunluğunun bu gelir düzeyinin altında olduğunu ifade eden Çetin, “ 84 milyonluk nüfusun 26 milyonu açlık sınırının, 52 milyonu yoksulluk sınırı altında. Özetle 78 milyon insan açlık ve yoksulluk sınırı altında bir yaşam sürmeye çalışıyor” dedi.

“YOKSULLAR DAHA DA YOKSULLAŞIYOR”

Mevcut duruma ilişkin bilgileri sıralayan Çetin, şunları söyledi
“ Kayıtlı olarak çalışan her iki kişiden birinin eline AGİ dahil net 5.500 TL olan asgari ücret geçiyor. Maaş artışları sahte enflasyon rakamlarının dayatıldığı satış sözleşmeleri ile belirlenen 6 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin geliri iğneden ipliğe devam eden zamlar karşısında mum gibi eriyor. En düşük kamu emekçisinin maaşı ile açlık sınırı ve asgari ücret arasındaki makas gittikçe kapanıyor. Büyüme rakamları ile övünülüyor ama işçilerin, emekçilerin ekmeği gittikçe küçülüyor. Emeğin milli gelirden aldığı pay önceki yılın ilk altı ayına göre 4 puan düştü. Türkiye’deki kişi başına milli gelir 11 yıl öncesinin altına inmiş durumda. Dolayısıyla, ülkemizdeki yoksul kesimler giderek daha da yoksullaşıyor.”

BÜTÇE VE KAMU KAYNAKLARININ TALANI...

“Peki, tüm bu sorunlar karşısında ne yapmalı?” sorusuna yanıt veren Çetin, şöyle devam etti:

“Ekonomik, sosyal ve kültürel politikalar yoksulluğu ortadan kaldırma hedefiyle belirlenmeli ve etkili bir biçimde uygulanmalıdır. Bu bakımdan, kamusal hizmetler ve bütçe son derece önemlidir.

Kamu kaynaklarının talan edilmesine son verilmesi yoksullukla mücadelede çok önemli bir adımdır. TBMM’de başlayacak bütçe görüşmelerinin temel yaklaşımı da zenginleri daha zengin yapmak değil yoksulluğu ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu yaklaşımı yaşama geçirmenin tek yolu ise; kamu kaynaklarının gerçek sahiplerine yani toplumun tamamı için kullanılmasıdır.

AKP'de Ali Erbaş'a istifa çağrısı! AKP'de Ali Erbaş'a istifa çağrısı!

Son söz olarak, yoksulluk kader veya tesadüfi bir durum değildir. Yoksulluk mevcut politikaların bir sonucudur. Dolayısıyla, mevcut politikalardan vazgeçilmesi durumunda yoksulluğun ortadan kaldırılması mümkündür. CUMHURİYET HALK PARTİSİ olarak iktidarımız da ülkemiz de Dünya Yoksullukla Mücadele Gününün olmadığı bir düzen kurulana kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz.”