Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması talebiyle hazırladığı yeni iddianameyi Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden dava açtı. Yeni iddianame Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

Yaklaşık 850 sayfalık iddianamede yaklaşık 500 HDP’li hakkında da siyasi yasak getirilmesi; partinin banka hesabına da tedbir konulması talep edildi.

Ne olmuştu?

Mart ayında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, HDP'nin temelli kapatılması talebiyle hazırladığı iddianamede partinin "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" öne sürülüyor; HDP'nin eski ve yeni üyeler ile yöneticileri dahil 687 kişiye 5 yıl boyunca siyaset yapmasının yasaklanması talep ediliyordu.

31 Mart'ta Anayasa Mahkemesi, oy birliğiyle verdiği kararla HDP'nin kapatılmasına ilişkin dava açılması talebiyle hazırlanan iddianameyi eksik bularak iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade etmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının, eksikleri tamamlayarak iddianameyi AYM'ye sunmasının ardından yeniden ilk inceleme yapılması; AYM Genel Kurulu'nun da, daha sonra belirlenecek bir günde tekrar toplanarak iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar vermesi bekleniyordu.