Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in dün HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) açtığı davanın detayları belli oldu.

İddianamede, "HDP'nin devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği" belirtildi ve "Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP'nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu" kaydedildi.

İddianamede ayrıca 687 kişi hakkında 5 yıl siyaset yasağı talep edildi.

Bu kişiler arasında HDP'nin eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile eski eş başkanlardan Sezai Temelli ve partinin eski milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.

AYM'nin, siyasi yasak istenen partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin temelli kapatılmasına neden olduğuna hükmetmesi halinde, bu kişiler kapatma kararının Resmi Gazete'de gerekçeli olarak yayımlanmasından itibaren 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamıyor.

Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK-KCK'nın siyasi görünümlü bir uzantısıdır. Davalı parti hiçbir milli meselede Türkiye'nin yanında yer almamış, karşısında kim varsa onların safında yer almayı tercih etmiştir. HDP, terör örgütü PKK/KCK'yı açıkça desteklemekten öteye geçerek onun bir organı gibi faaliyette bulunmuştur. HDP kongreleri örgütün propagandasının yapıldığı, teröristlere saygı duruşunda bulunulduğu 'PKK kongreleri' şeklinde cereyan etmiştir."

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin