CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: “Yaklaşık 17 günlük kapanma kararı alındı. Destek, destekle ilgili bir şey var mı? Bu destek nerede’nin arkasındaki saraya atıfta bulunuyorum. 17 gün kapanacak, neden? Lebâleb kongrelerden dolayı. Yasaları tanımadığın için, yaşam hakkını tanımadığın için, sadece kendi siyasi çıkarlarını düşündüğün için" dedi

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, iktidarın salgınla mücadele kapsamında 17 günlük kapanma kararı aldığını ancak vatandaşların bu süreçte yaşamını idame ettirebilmesi için sosyal destek açıklanmadığını belirterek, dünyada hiçbir ülkenin sosyal destek olmadan kapanma kararı almadığına vurgu yaptı.

Özkoç, özetle şunları söyledi:
“Yaklaşık 17 günlük kapanma kararı alındı. Destek, destekle ilgili bir şey var mı? Bu destek nerede’nin arkasındaki saraya atıfta bulunuyorum. 17 gün kapanacak, neden? Lebâleb kongrelerden dolayı. Yasaları tanımadığın için, yaşam hakkını tanımadığın için, sadece kendi siyasi çıkarlarını düşündüğün için… 1 Mart'tan bu yana 10 bin 138 kişi öldü. O ölenler de senin de payın var. Aradan 13 ay geçti, en başta kapatman gerekiyorken, kapatmadın. Ama şimdi lebâleb kongrelerden dolayı hastanelerde yatak yok, aşı yok. Sıkıntı büyük.

“KAPATIYORUM DEDİN, DÖNDÜN ARKANI SARAY’INA GİTTİN”
Çıktın;  "Kapatıyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun" dedin ve döndün arkanı nereye gittin? Saraya gittin. Peki, bu ülkenin sana verdikleri vergilerle dolu olan kasadan 128 milyar doları yandaşlarına sattın. Peki, millet ne yiyecek? Millet karnını nasıl doyuracak ve çocuklarını nasıl doyuracak? Hiçbir ülke sosyal destek sağlamadan bir kapanmaya gitmedi.“

ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Özkoç, borç yükü altındaki vatandaşların desteksiz bir kapanma sürecini kaldıramayacağını belirterek, atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

  • “Gündelik çalışanlardan başlamak üzere, işsizlere, düzenli bir kazancı olmayanlara, tüm yurttaşlarımıza kampanya süresince nakit hibe desteği yapılması gerekiyor.
  • Kapanan iş yerlerinin ciro kayıplarına uygun olarak bir destek yapılması gerekiyor. Çalışanlara asgari ücret üzerinden, asgari ücret tutarında bir desteğin muhakkak sağlanması gerekiyor.
  • Vergi ve SGK primlerinin muhakkak ödenmesi gerekiyor.
  • Kapanma döneminde ödenmesi gereken borçların, çeklerin tarihlerinin ertelenmesi gerekiyor.
  • Hiçbir vatandaşımızın borcu nedeniyle elektrik, doğalgaz kesintisine maruz kalmaması gerekiyor. Çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlarının en az bir yıl ertelenmesi gerekiyor.
  • Yap-işlet-devret modeline göre yaptırılan tünel, köprü, havaalanları için 2021 yılında yapılması gereken ödemelerin en az 1 yıl ertelenmesi gerekiyor. Garanti ödeme tutarları, sözleşme tarihindeki kurdan Türk Lirasına muhakkak çevrilmesi gerekiyor.
  • Kapatılan esnaf ve sanatkarların işyeri kirasının devlet tarafından karşılanması gerekiyor.
  • Bankacılık kayıtlarıyla ilgili sicil affının muhakkak getirilmesi gerekiyor.
  • Nafaka hariç icra takipleri Mayıs ayına kadar durdurulması gerekiyor.”

“SOSYAL DESTEK YASALAŞMADAN, MECLİS KAPATILMAMALI”

Engin Özkoç, alınması gereken tüm bu önlemlere ilişkin Cumhuriyet Halk Partisi olarak süreç içinde kanun tekliflerini sunduklarını hatırlatarak, bugün de tüm kanun tekliflerini bir teklif içinde birleştirerek Meclis’e sunacaklarını bildirdi. Sözkonusu sosyal destekler yasalaşmadan Meclis’in de ülkenin de kapatılmaması gerektiğini vurguladı.
Özkoç, vatandaşın borç yükü altında olduğunu ve sosyal destek olmadan kapanmanın sosyal felaketlere yol açabileceğini ifade ederek,şöyle devam etti:

“AKP'nin bugüne kadar pandemiyle ilgili ekonomik mücadelesinin temelini borçlandırma oluşturdu. İş insanı, esnaf, çiftçi, vatandaş bugün döndüremediği bir yükün altında. KOBİ'lerin bankaya borcu, 871 milyar lira. Çiftçilerin bankaya borcu 137 milyar lira. Vatandaşın bankaya borcu 858 milyar lira. Yaklaşık 3 milyon 460 bin kişi borcunu şu anda ödeyemez durumda. 21 milyon 919 bin vatandaşımızsa icralık. Birileri sarayda yaşayacak, aldıkları maaşlarla ve trilyonluk vurgunlarla hayatlarına devam edecekler ama insanlarımız yoksulluk ve sefalet içeresinde evlerinde kapalı tutulacak.

128 MİLYAR DOLAR OLSAYDI…

Bununla ilgili bir kaynak eksikliği var mı? Hayır yok. 128 milyar olsaydı onun 4 milyar dolarıyla 83 milyon kişi en az 2 kere aşılanırdı. Kalanın büyük bir kısmıyla da vatandaşlarımız 17 gün değil, 1 ay rahat ve huzurlu bir şekilde evlerinde vakit geçirebilirlerdi. Ama biz bunların hiç bir tanesini yapmadık. Bunu Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı millete zulmederek, kendi yandaşlarını zenginleştirme ve onların varlıklarını 5'e, 10'a katlamak için ellerinden geleni yapma çabasını gösterdiler.