Hakimler ve Savcılar Kurulu'nun (HSK) 7 Haziran'da görev süresi dolacak 11 üyesinden 7'sini, ilk kez TBMM belirleyecek.

Toplam 118 aday adayının başvurduğu HSK üyeliği için ilk oylama Perşembe günü TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda yapılacak.

Adayların seçime katılma yeterliliğini incelemek için oluşurulan alt komisyon da raporunu tamamlayarak, TBMM Başkanlığı'na sundu.

Alt komisyonun CHP ve HDP'li üyeleri ise bazı adayların referans olarak "AKP'li veya MHP'li olmayı" gösterdiğini belirterek, bu durumun yargı etiğine aykırı olduğu, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına gölge düşüreceği gerekçesiyle komisyon raporuna muhalefet şerhi koydu.

İktidar ve muhalefet uzlaşamazsa kuraya kalabilir

Anayasa'ya göre HSK üyeliği için ilk seçim 52 üyeli TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden oluşan Karma Komisyonu tarafından yapılıyor.

İlk kez seçim yapılacağı için de komisyonda alınacak kararlar ve izlenecek yöntem de "teamül" niteliğinde olacak.

Anayasa uyarınca, komisyon her bir üyelik için üç aday belirleyecek ve toplamda 21 ismi, TBMM Genel Kurulu'na aday olarak gönderecek.

Komisyonda gizli oyla yapılacak seçimlerde adaylar, üye tamsayısının üçte ikisi, yani 35 üyenin oyuyla belirlenecek.

Eğer ilk turda sonuç alınamazsa, ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu, yani 31 üyenin kabul oyu aranacak.

Eğer bu turda da hiçbir aday yeterli oyu alamazsa, en çok oyu alan iki aday arasından kurayla üye adayı belirlenerek Genel Kurul'a sunulacak.

Ancak komisyonda MHP ve AKP'nin 30, muhalefetin de 22 üyesi bulunuyor ve iki taraf da tek başına üye belirleyecek çoğunluğa ulaşamıyor.

Genel Kurul'da da, komisyondaki oylamadaki gibi oylama yapılacağı için iktidar ve muhalefet partilerinin sandalye sayısı tek başlarına üye belirlemeye yetmiyor.

Bu nedenle de iktidar ve muhalefet arasında Genel Kurul'a sunulacak adayların uzlaşmayla belirlenmesi için görüşme trafiği yürütülüyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre muhalefet üç üyenin kendileri tarafından belirlenmesini isterken, iktidar CHP ve İYİ Parti'ye iki üyelik önerdiği için henüz uzlaşma sağlanamadı.

Bu nedenle bugün yapılması planlanan komisyon toplantısı Perşembe gününe ertelendi. Eğer uzlaşma sağlanamazsa, üyelerin kurayla belirlenmesi gündeme gelecek.