İlki 2018 yılında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleriyle Sakarya / Sapanca Kırkpınar sahili eski havaalanı olarak bilinen bölgede 50.000 m² alanda gerçekleştirilmiş olan Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali 2019 ve 2020 yıllarında da büyük bir ilgi ve başarıyla gerçekleştirildi.

2020 yılında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın da teşvikleri ve öncülüğünde Karma Fuarcılık Ltd Şti’nin kurulmasıyla birlikte 08 – 11 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan PSB ANATOLIA 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yayınladığı 2021 Fuar Takviminde yerini aldı.

500'ÜN ÜZERİNDE FİRMA

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada,  “25 yıl önce evlerin arka bahçelerinde amatör bir sektör olarak başlayan peyzaj sektörü bugün ciddi üretim ve ihracat potansiyeli olan, istihdam sağlayan bir konuma gelmiştir" dedi.

Sakarya'nın, sahip olduğu tarımsal potansiyel ve verimli topraklar ile dış mekan süs bitkisi yetiştiriciliğinde sektörün lideri konumunda olduğunu ifade eden Altuğ, "Peyzaj ve süs bitkisi ekili alanı bakımından ikinci sırada yer alan Sakarya’da 500’den fazla firmamız, toplamda yaklaşık olarak 15 bin dekarı aşan bir alanda faaliyetlerini yürütmektedir." ifadelerini kullandı.

Süs bitkisi yetiştiriciliği sektörünün emek yoğun bir sektör olduğuna işaret eden Akgün Altuğ, şöyle devam etti:

"Tarımdaki diğer sektörlere göre işgücü ihtiyacı da oldukça fazladır. Ülke genelinde sektördeki doğrudan istihdam 30 bin kişiyi, dolaylı olarak da 500 bin kişiyi bulmaktadır.

Amacımız sektörün gelişmesine katkı sağlarken ithalatı azaltarak yerli üretimin desteklenerek sektörel bir marka oluşturmaktır, ve bu konuda ciddi bir gayret söz konusudur. 3 yıldır şehir olarak düzenlediğimiz Süs Bitkicliği ve Peyzaj Festivali de bu gayretlerin bir göstergesidir.

2020 yılında gerçekleşen Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali pandemi şartlarına rağmen sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak 50.000 m² tamamı açık fuar alanında 126 katılımcı firma, 23 belediye, üniversite ve sivil toplum kuruluşuyla birlikte toplamda 22.993 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır.

Geldiğimiz noktada bu festivalin, ulusal bir fuar olarak gerçekleştirilmesini de sağlamanın memnuniyetini yaşıyoruz.

KARMA Fuarcılık Ltd Şti’nin kurulmasıyla birlikte 08 – 11 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan PSB ANATOLIA 2021 Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) yayınladığı 2021 Fuar Takviminde yerimizi aldık.

Sektörümüze, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor, bu doğrultuda süs bitkiciliği üretiminde bir dünya markası olmayı hedefliyoruz. Bunun Sakarya olarak hep birlikte başaracak potansiyele ve üretim azmine sahibiz.  Başta karma Fuarcılık yetkilisi Remzi Adıyaman olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” .

KIRKPINAR FUAR ALANI DOĞA VE KONUM AÇISINDAN EŞSİZ

Altuğ ayrıca festival ve fuar alanı olan Sapanca Kırkpınar sahili eski havaalanı olarak bilinen bölgenin, hem doğa hem de konum itibariyle eşsiz bir bölge olduğunu dile getirerek “Kırkpınarda yer alan bu güzel bölgemizin, bu tür tanıtım ve fuar organizasyonları için daha fazla değerlendirilmesi gerekliliğinden yola çıkarak Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Sapanca Kaymakamlığı ve Sapanca Belediyesi ile hemfikir olduk. Bu doğrultuda  önümüzdeki yılın Mayıs ayında Anadolu Makk 2022 İş Makineleri ve Yan Sanayi İhtisas Fuarı’nın hazırlıklarına da başlanılmıştır. Bu ve benzeri etkinlikler için çalışmalarımız devam edecek”  dedi.