Leman dergisinin tartışmalı karikatürü siyasetçilerin tepkisini çekti. Hükümetin yanı sıra muhalefet temsilcileri de eleştirilerini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Leman dergisinde yayımlanan karikatürle ilgili "Mizah kisvesiyle yapılan açık bir kışkırtmadır, alçakça bir provokasyondur" dedi.
Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, "milletin değerlerinden yoksun, edep, adap bilmez ahlaksızların Resulü Ekrem Efendimize yaptığı hürmetsizlik" olarak nitelendirdiği karikatür hakkında "Resulullah efendimize ve diğer peygamberlerimize küstahlık edenler, bunun hesabını hukuk önünde vereceklerdir. Biz bunun takipçisi olacağız. Biz, bu makamlarda olduğumuz sürece bu ülkede ne adına olursa olsun kimsenin kutsallarımıza hakaret etmesine göz yummayız" diye konuştu.
İmamoğlu "hadsizlik" diye kınadı
100 gündür Silivri'de tutuklu bulunan CHP'nin cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, avukatları aracılığıyla sosyal medya hesaplarından paylaştığı açıklamada karikatürü "hadsizlik" olarak niteledi:
"Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (s.a.v.) ve Hz. Musa'ya (a.s) yapılan hadsizliği kınıyorum. Karikatürde Gazze'deki zulme dikkat çekilmek istendiği ifade edilse de kullanılan yöntem inançlı insanların kalbini kırmış, derin bir hassasiyet yaratmıştır."
"Bu tür hassasiyetler üzerinden toplumumuzu kışkırtmaya, çatışma ortamı yaratmaya çalışan provokatörlere ise asla geçit verilmemelidir" diyen İmamoğlu, "Türkiye, geçmişte bu tür kışkırtmaların acı sonuçlarını yaşamış bir ülkedir. Aynı hataların tekrarına izin veremeyiz. Sağduyuyu korumak, inançlara saygıyı savunmak ve toplumsal barışımızı her türlü tahrikten uzak tutmak hepimizin ortak sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
Mansur Yavaş: Üslup kalpleri kırdı
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, "Kullanılan üslup, milyonlarca insanımızın kalbini kırmıştır" açıklamasını yaptı. Yavaş, "Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V) ve inanç değerlerimize yönelik her türlü saygısızlık, milletimizin ortak vicdanını yaralar. İfade özgürlüğü, nefretin ya da ayrıştırmanın aracı haline getirilmemelidir" dedi.
Özgür Özel: Yapılmamış bir saygısızlık üzerinden yapılan linç
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise daha farklı bir üslup kullanarak "Aldım karikatüre baktım. Buradan vicdan sahibi muhafazakarlara, muhafazakar camiaya, hatta karikatüristlerine sesleniyorum. O LeMan hepiniz susarken, Mavi Marmara'ya destek çizen LeMan'dır. O LeMan motokurye Samet'e destek vermiş LeMan'dır" dedi.
Özel, "Ben LeMan'ın rahmetli motokurye Samet'e, Filistin davasına doğrudan sahip çıktığına şahidim. Hz. Muhammed'e saygısızlığa da izin vermem ama yapılmamış bir saygısızlık üzerinden yapılan lince de izin vermem" diye konuştu.
Milli Eğitim Bakanı: Basın özgürlüğüyle bağdaşmaz
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Provokasyon amacı güden bu menfur tasvirler, basın özgürlüğüyle asla bağdaşamaz ve savunulamaz. Milletimizin ve İslam âleminin kutsal değerlerine saldıranlar, hukuk önünde hesap verecekleri gibi milletimiz nezdinde de hak ettikleri karşılığı bulacaklardır" dedi.
Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş: İslam düşmanlığı
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş da Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud Meşhedani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Peygamberlere hakareti asla kabul etmeyiz. Peygamberlere saldıran şerefsizleri ve bunların arkasında duranları şiddetle kınıyorum" diye konuştu.
Kurtulmuş, karikatürü "doğrudan İslam düşmanlığı" olarak niteledi.
AKP sözcüsü Çelik: Bu, nefret suçudur
AKP sözcüsü Ömer Çelik ise partisinin genel merkezi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bunun sanatla, fikir özgürlüğüyle ilgisi yok. Bize göre doğrudan İslam düşmanlığı yapan bir nefret suçudur bu" dedi.
Çelik, dergiye tepki gösterenlere yönelik ise, "dün bütün bu hassasiyeti gösteren vatandaşlarımıza buradan saygılarımızı, sevgilerimizi iletiyoruz" ifadelerini kullandı.
Devlet Bahçeli: Eylem planı hazırlanmalı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de TBMM'de partisinin grup toplantısı sırasında Leman dergisine ilişkin, "Yabancı benzerlerini aratmayacak ilkellikte yayın yapan sözde bir mizah dergisinde Peygamberimize yapılan iğrenç saldırıyı nefretle lanetliyor, İslamafobi tehdidinin ülke içine kadar sızmasına karşı siyasi, stratejik, hukuki bir eylem planı hazırlanmasını önemli görüyorum" ifadelerini kullandı.
Fatih Erbakan: Hukuk önünde cevap verilmeli
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan da "Bu, ifade özgürlüğü değil; açıkça nefret suçu, kutsal değerlere hakarettir… Yargı organlarını da bu açık nefret suçuna karşı derhal harekete geçmeye, bu ahlaksızlığa hukuk önünde gereken cevabı vermeye davet ediyoruz" dedi.
Ahmet Davutoğlu: Affedilemez bir sorumsuzluk
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da derginin eylemi için "provokasyon" değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, "Bu tür provokatif eylemlere karşı sessiz kalmamız mümkün değildir. İlgili yayın organının sorumsuzca davranışı, hoş görü adı altında kabul edilemez ve affedilemezdir" dedi.
Ne olmuştu?
Derginin 26 Haziran 2025 tarihli sayısında yayımlanan tartışma yaratan karikatürde; bombardıman altındaki bir şehirden göğe yükselen beyaz sakallı iki kişi birbirlerine selam verip adlarının Muhammed ve Musa olduğunu söylüyor.
Leman dergisi, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada amaçlarının dini değerleri aşağılama olmadığını belirtmiş, "Şu anda Muhammed ismini taşıyan 200 milyon kişi var" diyerek çizime konu kişinin Muhammed Peygamber olmadığını vurgulamıştı.