Bilim insanları, çeşitli yüzeylerdeki zararlı mikropları ortadan kaldırmak için tasarlanmış yeni bir boya türünü başarıyla test etti.
Bu yenilikçi boyanın, Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza (grip) ve COVID-19 gibi yok edilmesi zor bakteri ve virüs türlerine karşı etkili olduğu belirtiliyor.
Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden araştırmacılar, diş hekimlerinin ağız enfeksiyonlarını tedavi etmek ve ameliyat öncesi temizlik için sıklıkla kullandığı güçlü bir dezenfektan olan klorheksidin'i reçine bazlı bir formüle ekleyerek bu boyayı icat etti.
Bulgular 23 Nisan'da hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayınlanan araştırma makalesinde açıklandı.
Söz konusu boya, plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere uygulanmaya elverişli.
Hastaneler akla gelen ilk kullanım alanları olsa da araştırmacılar, boyanın toplu taşıma ve havacılık endüstrisi gibi diğer yüksek temaslı ortamlarda uygulanabileceğini belirtiyor.
Bu sayede gündelik hayatta bireylerin sıklıkla temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapmasının önüne geçilebilir.
Hastanelerde ise çeşitli sebeplerle polikliniklere başvuran kişilerin enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Hastanelerde yayılan bu tür enfeksiyonlar hastaların ölümüyle sonuçlanabiliyor.
Araştırmaya öncülük eden Dr. Felicity de Cogan, SciTechDaily'ye yaptığı açıklamada, "İlk araştırmamızda dezenfektanı polimere dahil ederek mükemmel etkinliğe sahip yeni bir antimikrobiyal boya ürettik. Ayrıca dokunulduğunda çevreye yayılmıyor veya yüzeyden sızmıyor," dedi.
"Boya çok yönlü, ucuz ve dayanıklı bir malzeme olduğu için yaygın kullanılabilir, her türlü yüzeye uygulanabilir."