Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Grand Kartal Otel’de 21 Ocak’ta meydana gelen yangında 78 kişi hayatını kaybetmiş, 133 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili açılan davanın ikinci duruşması, bugün Bolu Sosyal Bilimler Lisesi spor salonunda başladı. Duruşmaya otelin sahibi ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 32 sanık katıldı; 19’u tutuklu.
İddianamede, otel sahipleri ve yöneticilerinin 78’er kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlarından toplam 1.998’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Ayrıca otel çalışanları, teknik personel ve bazı kamu görevlileri hakkında da “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezai yaptırım isteniyor.
İlk duruşma 10 gün sürmüştü. Ara kararda, tutuklu sanıklardan bazılarıyla ilgili tahliye ve ev hapsi kararları alınmış, tutuklu sanıkların diğerlerinin tutukluluk hali ise devam ettirilmişti.
Duruşma öncesi, facianın sembolü olan beyaz çarşaflar mahkeme salonunun dışına asıldı, ölenlerin anısına balonlar gökyüzüne bırakıldı ve yakınlarını kaybeden aileler basın açıklaması yaptı.
Yangında oğlu Yiğit Gençbay’ı kaybeden Danıştay 9. Daire Başkanı Abdurrahman Gençbay, “Bu duruşma, toplumda suç işleyenlerin cezasız kaldığı algısını yıkacak” dedi. Avukat Yüksel Gültekin ise ailelerin kenetlenmeye devam ettiğini, adil bir karar beklediklerini vurguladı.
Duruşmada esas hakkındaki mütalaalar ele alınacak ve davanın seyri önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.