Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izinsiz kripto ve sermaye piyasası faaliyetleri tespit edilen 17 internet sitesine erişim engeli getirdi, 23 kişi hakkında ise suç duyurusunda bulundu. Kurul ayrıca 3 tüzel ve 10 gerçek kişiye toplam 37,6 milyon TL idari para cezası uyguladı.
Halka arz ve sermaye artırımı onayları:
SPK’nın haftalık bültenine göre:
Ecogreen Enerji Holding, 10,4 TL’den ilk halka arzına onay aldı.
Adese Gayrimenkul Yatırım AŞ, 4 milyar 32 milyon TL, Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ ise 260 milyon TL bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirecek.
Tera Yatırım Teknoloji Holding AŞ, 997 milyar 920 milyon TL, İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ ise toplam 800 milyon TL bedelli sermaye artırımı yapabilecek.
Borçlanma onayları:
Kurul, bazı şirketlerin tahvil ve finansman bonosu ihracına da onay verdi:
Alnus Yatırım Menkul Değerler AŞ: 2 milyar TL
Global Yatırım Holding AŞ: 2 milyar TL
Tera Yatırım Bankası AŞ: 5 milyar TL
Nurol Yatırım Bankası AŞ: 50 milyon USD
Pasha Yatırım Bankası AŞ: 25 milyon USD
Ayrıca Osmanlı Varlık Kiralama AŞ ve ZKB Varlık Kiralama AŞ’nin yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası, İntegral Yatırım Menkul Değerler AŞ Alves Kablo Birinci Varlık Finansmanı Fonu’nun varlığa dayalı menkul kıymet ihracı da onaylandı.
İdari para cezaları ve suç duyuruları
SPK, 3 tüzel ve 10 gerçek kişiye toplam 37.585.662 TL idari para cezası uyguladı. Ayrıca, 1 internet sitesi ve 23 gerçek kişi hakkında Sermaye Piyasası Kanunu kapsamında suç duyurusunda bulunuldu.
Erişim engeli ve işlem yasağı
Pınar Süt Mamülleri Sanayii AŞ (PNSUT) pay piyasasında 1 gerçek kişiye 6 ay süreyle işlem yasağı verildi.
Türkiye’deki yatırımcılara izinsiz kripto varlık hizmeti sağlayan ve yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptıran 11 internet sitesine erişim engeli getirildi.
Sermaye piyasalarında izinsiz faaliyet yürüttüğü tespit edilen 5 internet sitesi ve 1 firmanın sosyal medya hesaplarına da erişimin engellenmesi için hukuki işlemler başlatıldı.