Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği son karara itiraz etti. Ankara, AİHM’in 2. Dairesi tarafından alınan kararın, Büyük Daire tarafından yeniden ele alınmasını talep etti.

Demirtaş davasına ilişkin itiraz süresinin son günü 8 Ekim olarak belirlenmişti. Türkiye’nin bu tarihte yaptığı başvuruyla kararın kesinleşmesi şimdilik durmuş oldu.

AİHM kararları ve Türkiye’nin tutumu

Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil olmak üzere birçok siyasetçi, 6-8 Ekim 2014 Kobani protestoları nedeniyle yaklaşık dokuz yıldır tutuklu bulunuyor.

AİHM, bugüne kadar Demirtaş hakkında üç farklı ihlal kararı verdi ve her seferinde serbest bırakılması çağrısında bulundu:

20 Kasım 2018 – AİHM Daire Kararı

22 Aralık 2020 – AİHM Büyük Daire Kararı

8 Temmuz 2025 – AİHM Daire Kararı

Ancak Türkiye bu üç karara da uymadı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi son toplantısında 2020 tarihli Büyük Daire kararını gündemine aldı ve Demirtaş’ın serbest bırakılması yönünde çağrısını yineledi.

Dava süreci

Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine,

“silahlı terör örgütüne üye olma” ve “halkı suç işlemeye tahrik etme” suçlamalarıyla tutuklandı.

Sonrasında hakkında açılan çeşitli davalarda,

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, “terör örgütü propagandası” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Kobani davası olarak bilinen 108 sanıklı davada ise, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Mayıs 2024’te 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davanın gerekçeli kararı 25 Haziran 2025’te açıklandı.

Süreç nasıl İileyecek?

Tanju Özcan hakkında yurt dışına çıkış yasağı
Tanju Özcan hakkında yurt dışına çıkış yasağı
İçeriği Görüntüle

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Türkiye’nin başvurusu üzerine kararın kesinleşmesinin şimdilik askıya alındığını belirtti.

Buna göre:

Türkiye’nin temyiz talebi, beş yargıçtan oluşan bir panel tarafından değerlendirilecek.

Eğer panel, talebi uygun bulursa, dosya AİHM’in 17 üyeli Büyük Dairesine gönderilecek.

Büyük Daire sürecine geçilirse, karar kesinleşmeyecek.

Ancak temyiz talebi reddedilirse, AİHM’in son kararı kesinleşmiş sayılacak.

Uzmanlar, Demirtaş hakkında daha önce kesinleşmiş ihlal kararları bulunduğu için, temyiz talebinin reddedilme olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekiyor.

Kaynak: Bianet