Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Çarşamba günü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178'inci kuruluş yıl dönümünde yaptığı konuşmada, 2B arazileri kayıt altına almak için kapsamlı bir çalışma başlatıldığını duyurdu. Orman vasfını yitirmiş, ancak hâlâ tapusuz olan bu alanların tespiti yıl sonuna kadar tamamlanacak.
'2B' olarak bilinen araziler, orman vasfını yitirmiş Hazine arazileridir. Bu alanlar, geçmişte orman olarak tescillenmiş ancak zamanla yapılaşma, tarım veya doğal nedenlerle orman özelliğini kaybetmiş araziler. 2B statüsü verilen bu araziler, Anayasa’ya göre orman kabul edilmediğinden, devlet tarafından satışa açılabiliyor ya da hak sahiplerine devredilebiliyor.
2B düzenlemeleri vatandaşlara mülkiyet güvencesi sağlasa da çevreciler bu adımın yeni orman kayıplarını teşvik edebileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle orman sınırlarının yakınında yapılan tespit çalışmalarında, fiilen orman olan alanların da 'vasfını yitirmiş' sayılması riskine dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, bu süreç şeffaf ve bilimsel kriterlerle yönetilmediği takdirde, orman alanlarında telafisi güç tahribatlara yol açabilir
'5 milyon kişi bekliyor'
Bakan Kurum, "5 milyon vatandaşımızın heyecanla beklediği bir adım atıyoruz. Tapu teşkilatımızla; kayıt altına alınmamış tek bir metrekare 2B alanı bırakmayacağız," dedi. Kurum, bu alanların kullanıcılarının tespit edileceğini ve tapularının hızla teslim edileceğini belirtti.
Kurum ayrıca, gayrimenkul piyasasında şeffaflığı artıracak 'Üç Boyutlu Şehir Modeli Projesi’nin ilk uygulamasının İstanbul’da başladığını duyurdu. Projeyle birlikte vatandaşlar evlerin dijital maliyet verilerine ulaşabilecek, manipülatif fiyat hareketlerinin önüne geçilecek. İstanbul’daki riskli yapıların takibi de dijital olarak yapılacak.
Uygulamanın 2027 ortasına kadar tüm Türkiye’ye yayılması planlanıyor. Kurum, projenin uluslararası ölçekte de dikkat çektiğini belirtti.
.